Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз настоява да се повишат цени на някои прегледи

Лекарският съюз настоява да се повишат цени на някои прегледи

България

|
Вт, 26 Ян 2016г. 15:36ч.
Лекарският съюз настоява да се повишат цени на някои прегледи

В преговорите за Националния рамков договор Българския лекарски съюз ще настоява за увеличаване на цените на някои медицински прегледи, плащани от здравната каса.

За профилактичните прегледи на бебета до 1 година БЛС настоява цената да се увеличи от 9 на 10 лева, а за децата от 1 до 2 години – от 8 лева на 9.50 лева. От съюза коментираха, че става въпрос за символично увеличение.

При задължителната имунизация и реимунизация на децата и възрастните исканото увеличение е от 4.50 лева. на 5 лева. Предлага се увеличение на прегледа по програма “Майчино здравеопазване“ от 7 лева на 8 лева.

Цената за диспансерното наблюдение предлагат да се повиши от 9.50 лева на 11 лева при пациенти с една диагноза и от 10.50 лева до 12 лева при пациенти с повече от една диагнози. При профилактиката на възрастни над 18 години лекарите искат увеличение на цената на прегледа от 10 лева на 12 лева.

В специализираната извънболнична помощ се иска увеличение на цената на първичния преглед от 19 лева на 20 лева. Вторичният преглед в момента е 9.50 лева, но лекарите настояват да стане 10 лева. За цената на медицинската експертиза лекарите предлагат увеличение от 5.50 на 7.50 лева.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, коментира, че организацията “не отива на варианта за безконтролно харчене на средства в българското здравеопазване“ и приема рамката в НРД за разходи за здравноосигурителни плащания в размер на 3 125 868 000 лева, какъвто е бюджетът на НЗОК за следващата година.

При разпределянето на резерва обаче БЛС настоява личните лекари да получат допълнително 20 млн. лева, специализираната помощ – също 20 млн. лева, болниците 201.5 млн. лева и за медицински изследвания – допълнително 22 млн. лева.

Зам.-председателят на съюза Галинка Павлова коментира, че бюджетът на НЗОК показва неглижиране на дейността на доболничната помощ. “Има необходимост да се преразпределят обемите и да се даде по-голяма сила на извънболничната помощ. Ако тази сфера е недофинансирана води до изкривяване на системата и до лоши практики. По-голям бюджет за доболничната помощ цели ефективно изразходване на средствата.

Убедени сме, че това ще увеличи качеството и достъпа на пациентите до здравеопазването, каза Павлова.

mediapool.bg