Кламер БГ - Новини: Кампанията на Бокова за ООН стигна до ДАНС

Кампанията на Бокова за ООН стигна до ДАНС

България

|
Вт, 26 Ян 2016г. 15:54ч.
Кампанията на Бокова за ООН стигна до ДАНС

Външният министър Даниел Митов е сезирал ДАНС за изтичане на класифицирана информация към медия, съобщи говорителят на министерството Бетина Жотева.

Причината е, че грама със специален гриф от Париж в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН е била публикувана във в. "24 часа".

Случаят трябва да се разследва, защото е заплаха за националната сигурност на държавата, заявяват от министерството пред бТВ.

Изданието публикува преразказ на грамата, според който Микаел Ворбс, посланик на Германия и председател на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО е "поставил остро въпроса за избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО". Според медията "липсата на ясна българска позиция за ООН поставя в шах ЮНЕСКО".

От публикацията във вестника става ясно, че бавенето на официалната кандидатура от страна на България пречи на нормалното функциониране на ЮНЕСКО, а подкрепата за Ирина Бокова е единодушна сред страните членки на Съвета за сигурност на ООН.

Според електронното издание "Биволъ" в публикацията на в. "24 часа" се съдържа откровена манипулация. В нея се посочва, че Бокова би получила одобрението както на постоянните, така и на непостоянните държави – членки на Съвета за сигурност на ООН“.

Според дипломатически източници обаче кандидатурата й ще бъде отхвърлена от Обединеното Кралство и от Съединените щати.

"Биволъ" коментира, че публикацията на "24 часа" дава ново ниво на "опорните точки“ и натиска срещу правителството в полза на кандидатурата на Бокова. Те се разпространяват основно от изданията на депутата Делян Пеевски, но и от други медии, гравитиращи около "портала" към Русия, обявен от Ахмед Доган.

България трябва до март да обяви официално кандидатурата си за генерален секретар на ООН. Правителството се превърна в обект на изнудване да застане зад Бокова. Бившият президент Георги Първанов заплаши да оттегли подкрепата на партията му АБВ за управлението, ако не издигне Бокова, а в редица медии е ход агресивна кампания в подкрепа на кандидатурата й.

В същото време авторитетни западни издания посочват като фаворит за генерален секретар на ООН друга българска – зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Досега тя твърди, че е съсредоточена върху задълженията си в ЕК и не коментира евентуалната й номинация за ООН.

Външният министър Даниел Митов вече на няколко пъти обясни, че кабинетът ще обяви кандидатурата си в най-подходящия момент.

Организираната кампания за номиниране на Ирина Бокова, целяща най-вече да упражни натиск върху премиера Бойко Борисов, предизвика формиране на група във Фейсбук "Не подкрепям Бокова за ООН".

В последните дни из социалните мрежи бе тиражирана и нейна снимка с обвинения за изнасилване на непълнолетна бивш кмет на Стрелча Иван Евстатиев, позиращ пред Лувъра в Париж заедно с Ирина Бокова.

mediapool.bg