Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз е против НЗОК да получи празен чек при актуализацията

Лекарският съюз е против НЗОК да получи празен чек при актуализацията

България

|
Ср, 25 Авг 2021г. 14:30ч.
Лекарският съюз е против НЗОК да получи празен чек при актуализацията

Д-р Иван Маджаров, сн. БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) се обяви против възможността Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да разпределя 120 млн. лева от актуализацията на бюджета й по свое усмотрение, както предвижда последният проект, който получи зелена светлина на първо четене в парламентарните комисии преди ден. Тази опция беше критикувана и вчера от депутати и съсловни организации, като мотивите на властите са, че така ще имат по-голяма гъвкавост за реакция в епидемията.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров каза пред Mediapool, че това създава предпоставка за непрозрачното изразходване на средствата и дори има опасност да останат неусвоени и да бъдат върнати в бюджета. Той посочи, че тези 120 млн. лева от актуализацията са средства от допълнително събрани здравни вноски, а в Закона за здравното осигуряване категорично е записано, че парите от здравноосигурителни вноски се гласуват от Народното събрание по пера: за медицински дейности, лекарства, изследвания и др. Той посочи, че трябва да е ясно точно за какво ще отидат парите, а не да се дава "празен чек".

"Така оставени във въздуха, това стават средства, които по волята на няколко човека в Надзорния съвет ще бъдат разпределяни незнайно по какви правила и незнайно за какво", коментира той. Маджаров освен това допусна, че Надзорният съвет може да реши да не похарчи нито лев до края на годината и да бъдат прехвърлени за следващата година за други неща.

БЛС не приема аргумента на здравните власти, че така ще имат по-голяма гъвкавост да реагират при непредвидени ситуации, свързани с епидемичната вълна. Маджаров заяви, че това ще е втора есен с Covid-вълна и институциите вече трябва да са подготвени и да знаят къде колко средства да насочат.

Той допълни, че всички политики на НЗОК, свързани с регулативни стандарти, брой прегледни и т.н. са на база именно на точни разбивки по кое перо колко средства са заложени.

"Ако е толкова добре бюджетът да се гласува по този начин на един ред, защо тогава не гласуват цялата актуализация на държавния бюджет – тези 2 млрд. по този начин и Министерският съвет да ги харчи както намери за добре?", коментира той.

Той припомни, че бюджетите се гласуват с точни разбивки от Народното събрание, а правителството и оперативните органи на НЗОК го изпълняват.

"Призоваваме депутатите да се вслушат в нашия глас и да покажат каква е политиката, която смятат да правят в здравеопазването с тази първа стъпка - актуализацията. Вместо да слушаме само предизборни лозунги", коментира Маджаров. По думите му това ще е първи тест как ще се прави и големият бюджет за следващата година.

БЛС е против и заложените в актуализацията 20 млн. за практиките на медицински сестри и акушерки, защото 3 месеца преди края на годината няма нито един договор с такава практика за здравни грижи. Той постави въпросът къде, при това положение, ще отидат тези 20 млн. лв.

mediapool.bg