Кламер БГ - Новини: За Гешев нахлуването в президентството е комуникационна грешка

За Гешев нахлуването в президентството е комуникационна грешка

България

|
Ср, 25 Авг 2021г. 18:15ч.
За Гешев нахлуването в президентството е комуникационна грешка

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е успяла да обясни достатъчно ясно на обществеността акцията е президентството през миналото лято. Това е комуникационна грешка, включително и на главния прокурор. Такава теза изказа шефът на държавното обвинение Иван Гешев пред правната комисия в парламента, където бе изслушан за дейността на Бюрото за защита, което е на лично негово подчинение.

Бюрото за защита охранява и самия Гешев, защото, както самият той обясни, няма доверие на Националната служба за охрана (НСО). Служители на Бюрото участват при всички по-зрелищни акции на държавното обвинение като обиски и арести по министерства. Най-запомнящи се бяха кадрите от безпрецедентното нахлуване в президентството на 9 юли 2020 г., когато бяха арестувани секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев.

Същата вечер започнаха масовите граждански протести срещу кабинета "Борисов" и главния прокурор.

Не е имало нахлуване

И при сегашното изслушване шефът на държавното обвинение отказа да дава подробности с обяснението, че работата на Бюрото по защита е секретна. Гешев каза, че служители на структурата са участвали в акцията на 9 юли м.г., но те са били само четирима и никъде не са нахлували. Обратното, имало разговор с главния секретар на президентството и разследващите били "поканени".

"Ако с четири човека успееш да превземеш една институция, това значи пробив в националната сигурност", заяви Гешев.

И допълни, че е трябвало сам да обясни какво точно се случва е президентството – че сградата нямала имунитет, а разследването не било насочено към президента Румен Радев, който пък има абсолютен такъв.

"Аз сгреших, че прокуратурата не обясни ситуацията", каза Гешев и цитира Марк Твен:

"Докато истината си върже обувките, лъжата обикаля целия свят".

Главният прокурор каза също, че Бюрото било на лично негово подчинение и се включвало в полицейски акции с негово разрешение и по предложение на наблюдаващия делото прокурор. Този прокурор обаче нямал задължение да държи сметка за политическите последствия от акцията.

През изминалата година служителите на Бюрото са участвали в общо двете такива акции, а от началото на тази – в три.

Това е преторианска гвардия

В момента в парламента има законопроект, който предвижда Бюрото да бъде иззето от Гешев и върнато обратно в Министерство на правосъдието, на чието подчинение беше преди години и се занимаваше само с охрана и защита на свидетели.

Гешев предупреди, че ако му отнемат Бюрото по защита, ефектът ще е трагичен. Според него преди трансформацията на структурата, охраната била смешна.

"Магистратите и гражданите, които са се изправили срещу мафията, нямат нужда да им носят чантите, а имат нужда от защита, единствената служба, която може да го направи, е Бюрото", заяви Гешев.

По думите му всички читави хора от НСО са напуснали и са се преместили в Бюрото. Самата НСО пък била раздирана от борби на политически лобита. Службата охранявала в пъти по-малко свидетели от Бюрото със значително по-голям бюджет и повече служители. Гешев каза, че знаел това и по "семейна връзка" (брат му работи в НСО- б.р.) Според главния прокурор обаче все пак имало светлина в тунела, защото новият началник на НСО се опитвал да подобри ситуацията.

Гешев заподозря и че законопроектът, който му отнема Бюрото, странно съвпада с волята на обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Той цитира думите му от миналото лято (пуснат от прокуратурата запис от СРС), че иска да го превърне във "фигурант". На въпрос на депутата от ИТН Радостин Василев кой народен представител изпълнява исканията на Божков, Гешев се извини, че не бил разбран правилно и е заявил само, че има съвпадение.

"Осъзнавате ли в каква ситуация поставихте себе си и прокуратурата, защото вие може да опаковате всяко действие в законова мярка", обърна се към Гешев Тошко Йорданов. Той обвини главния прокурор, че ползва Бюрото като лична преторианска гвардия и му каза, че сега имало политическа воля това да се промени.

Гешев му отговори, че не може да отговори с юридически аргументи на политически изказвания. Йорданов репликира, че главният прокурор е нарушил "неписания договор с гражданите", нахлувайки с президентството.

"Вие прилагате закона избирателно, няма разследване за кюлчетата и за Мата Хари", заяви депутатът и допълни, че думите на Гешев нямали морална стойност.

"Всичко, което е законно, е морално", отговори му главният прокурор.

Мен не може да ме уплашите

В момента Бюрото за защита е структурата, която предоставя най-добрата охрана, каза още Гешев. Той цитира данни, според които служителите пазят и магистрати, свидетели по дела. Когато се наложи, свидетелите биват извеждани в чужбина. Бюрото участва в акции, когато по една или друга причина прокуратурата не иска да уведомява МВР или когато се налага да се претърсват много адреси наведнъж и полицията на може да се справи.

Гешев даде пример, че ако цялата информация за бъдещи арести минавала през МВР, вътрешният министър много лесно можел да предупреди свой колега от правителството, че прокуратурата иска да го задържи. Главният прокурор намекна, че в момента е в конфликт с МВР-шефа Бойко Рашков и такава чувствителна информация лесно можела да изтече.

Цената за закриването на Бюрото ще се плати от българските граждани, каза още Гешев. Според него и данните за охраняваните свидетели лесно биха могли да попаднат в неподходящи ръце, ако законопроектът се приеме.

През миналата година Бюрото е охранявало трима магистрати, един от които е Гешев. Той заяви, че не се страхува да остане без охрана и не се притеснява, защото бил виждал какво ли не. Разказа как е започнал кариерата си като обикновен следовател, ходил е по огледи на тежки престъпления и е виждал гледки, които депутатите не са. Миналата седмица Гешев каза, че има добра заплата и можел да си наеме частна фирма да го пази. По въпроса защо се налага да бъде охраняван, каза на депутатите да питат вътрешния министър, който имал информация по темата.

mediapool.bg