Кламер БГ - Новини: Лекарката, с положителна проба за алкохол, не вижда проблем, отрича да е пила

Лекарката, с положителна проба за алкохол, не вижда проблем, отрича да е пила

България

|
Четв, 12 Ян 2023г. 09:44ч.
Лекарката, с положителна проба за алкохол, не вижда проблем, отрича да е пила

Доктор Диана Димова от Спешния център във Враца, Скрийншот бТВ

Доктор Диана Димова от Центъра за спешна помощ във Варна, чиято проба за алкохол с дрегер се оказа положителна, твърди, че не е пила. Близки на загиналото дете в катастрофа край Враца твърдят, че тя е била видмо неадекватна и е лъхала на алкохол.

„Нямам никаква представа как се е получила тази положителна проба. Предната вечер бях с хипертонична криза и ми бяха направени инжекции по повод сваляне на кръвното налягане“, каза д-р Диана Димова пред бТВ.

Лекарката беше в един от двата екипа, изпратени на мястото на катастрофата на пътя Враца - Криводол, при която загина 3-годишно момченце. Колата, управлявана от бащата на детето, се обърна в дере, след като е поднесла на мокрия от дъжда път. Шофьорът е карал с висока скорост - над 100 км/ч, а момченцето не е било в столче, а в ръцете на майка му. След смъртта му роднините атакуваха Центъра за спешна помощ в областния град и обвиниха лекарката, че била пияна.

От Областната дирекция на МВР потвърдиха, че пробата на д-р Димова с дрегер за алкохол е положителна. Директорът на полицията във Враца старши комисар Цветко Нинов заяви, че това е нарушение на трудовото законодателство, а не на Наказателния кодекс.

"Аз съм с високо кръвно и пия лекарства, които са съвместими с повишаване на кръвната проба. Дрегерът, който е направен в центъра отчита и стари проби. А дали тази е моята?", каза д-р Димова. Тя обясни, че е направила теста с дрегер за алкохол, защото не е имало причина той да отчете положителен резултат.

"Самата аз бях сигурна, че нямам проблем. Факт е, че се движа с автомобил, как мога да дам такава положителна проба. Потвърди се и от самите ми колеги, че нямам такъв проблем. Важна е адекватността на действията в онзи момент", добави тя.

Лекарката отбеляза, че въпреки че работното й време е от 19:30 часа, тя е била в Спешния център половин час по-рано.

"Моето работно време е от 19:30 часа, аз отидох на работа в 19 часа, а сигналът се подаде в 19:03 часа. Ние тръгнахме веднага. В 19:04 часа линейката излетя, пристигнахме в 19:09 часа. Видяхме какво е положението. От полицията помогнаха колата да бъде повдигната. Детето беше напълно смазано. Близки го издърпаха и буквално го хвърлиха в линейката, а ние потеглихме", каза лекарката. По думите й момченцето е било без жизнени показатели.

"Направихме реанимация в линейката, но детето беше мъртво. То беше мъртво не от момента, в който го извадихме, а от доста преди това", обясни д-р Димова.

Думите й бяха потвърдени и от другата лекарка, която е била на мястото на катастрофата.

"Отидох на място, видях, че детето е затиснато под ламарините на автомобила. Помолих полицаите да помогнат, да вдигнат колата, за да го извадим. Детето нямаше жизнени показатели. Д-р Димова съдействаше в линейката. Моята работа е да й включа монитора, тя да провери има ли сърдечна дейност детето. Това правеше", обясни Диляна Йорданова.

Доктор Димова не обясни защо е отказала да й бъде направен кръвна проба за алкохол. Тя обясни, че не вижда никаква вина в себе си.

Междувременно директорката на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца д-р Галина Лещарска, която в сряда каза, че ще уволни д-р Димова, днес заяви, че е действала емоционално и докато не се изяснят всички факти и обстоятелства няма да предприема никакви мерки срещу нея.

"Д-р Димова ми каза, че не пие, не приема алкохол и е дошла на работата си със собствения й автомобил. Виждам колко добре е написан фишът, нямаше дъх на алкохол. Как решиха да я обвинят?", попита днес д-р Галина Лещарска, цитирана от Нова телевизия.

По данни на МВР тестът, направен с дрегер на д-р Димова, е отчел 1.44 промила алкохол.

Междувременно от "Медицински надзор" съобщиха, че започват проверка в Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Тя трябва да установи спазването на медицинските стандарти при оказване на помощ и други изисквания, свързани със спешното състояние на пострадалите при катастрофата.

mediapool.bg