Кламер БГ - Новини: Иван Гешев на визита в Турция заради мигрантския натиск по границата

Иван Гешев на визита в Турция заради мигрантския натиск по границата

България

|
Четв, 12 Ян 2023г. 10:29ч.
Иван Гешев на визита в Турция заради мигрантския натиск по границата

Иван Гешев на визита в Турция заради мигрантския натиск по границата

Справянето с миграционния натиск е общ ангажимент на България и Турция и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция и трафика на хора. Около тази позиция се обединиха главният прокурор Иван Гешев и турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу по време на срещата им в Анкара, съобщи българската прокуратура.

Двамата откроиха добрите професионални контакти между правоохранителните и правоприлагащите институции на България и Турция, които благоприятстват развитието на двустранните отношения.

Обсъдени бяха и бъдещите съвместни действия по противодействие на нелегалната миграция и трафика на хора през общата граница на двете страни.

Трябва да насочим своите усилия към по-решителни и навременни действия в решаването на тези проблеми, както и активно да се противодейства на наркоразпространението и финансовите престъпления, в това число - прането на пари и виртуалните престъпления, каза Сойлу.

Той изрази своята признателност за активността на Иван Гешев за продължаване на двустранния диалог, посочват от българската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев от своя страна каза, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество със стратегическите партньори на Европейския съюз, каквато безспорно е Турция, както и целенасочени действия по разкриване на организаторите на каналите за нелегална миграция.

Българската прокуратура е насочила своите усилия в предотвратяване на тези престъпления, каза Гешев. Той обърна внимание на притеснителната тенденция за увеличаване на миграционния натиск над страната, което е довело и до няколко фатални инцидента със загинали български полицаи.

В срещата на главния прокурор Иван Гешев с турския вътрешен министър участваха още началникът на отдела за противодействие на тероризма и генерален командир на жандармерията, началникът на турската национална полиция и ръководителят на отдела по миграция.

В рамките на посещението в Анкара главният прокурор се срещна и със Зекерия Биркан - заместник-министър на правосъдието на Турция.

Между България и Турция има дългосрочно сътрудничество, включително в правосъдието, каза Биркан. Той посочи, че един от приоритетите на неговата институция е поддържането на тесни и ползотворни контакти с българската прокуратура по линия на наказателното преследване на лица, извършили престъпления с трансграничен характер, както и борбата с тероризма.

От своя страна Иван Гешев отбеляза, че между институциите на България и Турция има изградени приятелски отношения, дължащи се на взаимното доверие и професионализма. Подчертано бе, че постигнатите успехи до момента са добра основа за надграждане на това сътрудничество, което е в интерес на противодействието на престъпността.

В рамките на посещението си в Турция българският главен прокурор разговаря по-рано с председателя на Върховния съд Мехмет Акарджа и с републиканския главен прокурор Бекир Шахин.

По-късно днес вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще инспектира работата на ГКПП - Капитан Андреево.

mediapool.bg