Кламер БГ - Новини: Лек спад на броя на заразените, натискът върху болниците се увеличава

Лек спад на броя на заразените, натискът върху болниците се увеличава

Коронавирус

|
Пет, 26 Март 2021г. 16:22ч.
Лек спад на броя на заразените, натискът върху болниците се увеличава

За първи път от две седмици установените нови случаи на коронавирусна инфекция са под 4000, показва националната статистика. От понеделник страната е в локдаун заради третата вълна на пандемията. Данните за делничните дни са показателни, защото през уикенда се правят значително по-малко тестове.

Установени са 3988 нови случая на COVID-19 при 17 825 направени тестове. Процентът на положителните тестове спада до 22.4%. Преди ден положителните тестове бяха 25.4%.

Въпреки това натискът върху болниците продължава да нараства. Хоспитализирани са 9281 човека, което е с над 2000 души повече от ноемврийския пик.

В интензивните отделения са настанени 769 души, което е със 150 души над пика на втората вълна. Това потвърждава данните от Великобритания, че британският вариант на вируса протича по-тежко при много от заразените.

За оздравели са декларирани 2161 души, а 99 души са починали. Поставени са 14 292 дози ваксина.

Здравният министър Костадин Ангелов каза по-късно в петък, че България разполага с 48 000 легла за активно лечение на Covid-19 и няма притеснение, че ще свършат. Той отново увери, че здравната система ще се справи с третата вълна.

Днес се очаква заповед на здравния министър – всички дихателни апарати в болниците да бъдат преместени до болничните легла и те да станат реанимационни.

В момента за цялата страна се осигуряват кислородни концентратори. Ангелов обобщи ситуацията в най-проблемните области в страната.

"В момента ситуацията в Бургас в контролирана, нямаме притеснения за там. Ситуацията в София също продължава да бъде под контрол. Увеличаваме болничните легла. В Силистра ситуацията е такава. Идеята е пациентите да не се возят с линейка от Силистра до Варна или до някой друг град, където има легла".

mediapool.bg