Кламер БГ - Новини: Лавров: Навални може да е бил отровен в Германия

Лавров: Навални може да е бил отровен в Германия

Свят

|
Четв, 12 Ноем 2020г. 18:05ч.
Лавров: Навални може да е бил отровен в Германия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров допусна в четвъртък, че отравянето на Алексей Навални "може да е станало в Германия" или в самолета, с който руският опозиционер бе откаран за лечение в берлинската клиника "Шарите". Кръвни проби от 44-годишния Навални потвърдиха наличието на нервнопаралитичното бойно отровно вещество Новичок, обяви след това световната Организация за забрана на химическите оръжия.

Същевременно в интервю за местни и чуждестранни медии Лавров съобщи, цитиран от ТАСС, че Русия ще въведе огледални санкции срещу представители на германските и френските власти във връзка със ситуацията около Навални

Отравянето на руския опозиционер влоши отношенията между Русия и Запада, който използва случая, за да наложи санкции срещу високопоставени руски официални лица от обкръжението на президента Владимир Путин, посочва Ройтерс.

"Ние имаме всички основания да смятаме, че онова, което се случи с (Навални) с оглед на проникването на бойното отровно вещество Новичок в неговия организъм, може да е станало в Германия или в самолета, на който го качиха и отведоха в (берлинската) клиника "Шарите", отбеляза руският външен министър, цитиран от ТАСС, на пресконференция с руски и чуждестранни медии по актуални международни въпроси, предавана по интернет.

"Възникват въпроси какви хора, освен лекари, е имало на борда на този самолет", продължи Лавров. "За това също е интересно да поговорим, но то касае не толкова медицински въпроси, колкото въпроси, свързани с това кой може да има отношение към тази история извън непосредствено лекарските кръгове", добави той.

Лансирането на Запад на все нови и нови версии за "отравянето" на Навални, при едновременния отказ да бъдат предоставени резултатите от анализите на състоянието му, при исканията към Москва да заведе наказателно дело, което според националното законодателство е невъзможно при липсата на улики, а също и обявяването на санкции срещу нея заради отказа й да повярва на думи - всичко това напомня цирк, посочи шефът на руската дипломация.

Той нарече неприемливо поведението на Германия, която "отказва да покаже резултатите от своите изследвания и при това обвинява (Русия) във всички смъртни грехове". "Заедно с Франция, Берлин стана... главен инициатор на обсъждането в ЕС и НАТО на въпроса за въвеждането на санкции срещу Руската федерация заради деяние, което по никакъв начин и от никого не е доказано като нещо, извършено на територията на Руската федерация", отбеляза Лавров. Той обаче не подкрепи своите съмнения в западната версия с доказателства.

Струва ми се, че позицията "Навални е отровен в Германия" е най-идиотската от всички. Тя е даже по-безумна от твърденията, че той изобщо не е бил отровен. Човекът губи съзнание в самолета от Томск за Москва, изпада в кома за 3 седмици, но са го отровили, разбира се, в Германия!, написа в Туитър говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Русия ще въведе ответни санкции

Русия ще въведе огледални санкции срещу представители на германските и френските власти във връзка със ситуацията около опозиционера Алексей Навални, заяви още руският министър на външните работи, цитиран от ТАСС.

"Отговор на санкциите, разбира се, ще има. Доколкото локомотив за тези санкции на Европейския съюз, във връзка с Навални, бе Германия, и тъй като тези санкции пряко засягат служители на администрацията на руския президент, нашите ответни санкции ще бъдат огледални", каза руският външен министър в интервюто.

"(Санкциите) вече са приети. За това скоро ще уведомим нашите германски и френски колеги. Тези санкции ще бъдат насочени срещу ръководни служители на администрациите на лидерите на Германия и Франция", посочи Лавров.

Отравянето на Навални

Алексей Навални загуби съзнание на 20 август в самолета от сибирския град Томск за Москва. След извънредно кацане в Омск той бе приет в болница, а след два дни бе откаран за лечение в берлинската клиника "Шарите".

По молба на клиниката специалистите от специалната лаборатория на въоръжените сили на Германия извършиха токсикологичен анализ на взети от Навални проби и откриха в тях следи от нервно-паралитично вещество от групата "Новичок". До аналогичен извод независимо едни от други стигнаха и лаборатории в Швеция и Франция, както и експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Москва категорично отхвърля всички обвинения за причастност към покушението срещу опозиционера.

mediapool.bg