Кламер БГ - Новини: Путин сигурно няма да си тръгне през януари, но това не спира лавината от слухове

Путин сигурно няма да си тръгне през януари, но това не спира лавината от слухове

Свят

|
Четв, 12 Ноем 2020г. 18:49ч.
Путин сигурно няма да си тръгне през януари, но това не спира лавината от слухове

Говори се, че Владимир Путин има Паркинсон и че той ще подаде оставка през януари. Проблемът е в това, че винаги се носят някакви слухове: че има рак, или че е присъствал при раждането на извънбрачното си дете в Швейцария, или е починал. Изключително невероятно е и новата история да е нещо повече от слух, но тя изкарва наяве две неща: как строгата секретност на върхушката на руската система поражда дестабилизиращи слухове и какво значение има съдбата на този конкретен човек, пише британският в. "Телеграф" в коментар по темата.

Наистина остава впечатлението, че той е загубил предишния си ентусиазъм и здравата хватка. Но в действителност не знаем защо. Вместо това се осланяме на намеци, слухове и често съмнителни интерпретации или от клип, или от случаен коментар. За наблюдаващите Русия това не е просто досада. Това значи, че всичко, от деловите сделки до разработките на политики, може да зависи от това на кои недостатъчно проверени твърдения или налудничави предположения вярвате, а в Москва е пълно с хора, готови да намекват, че имат вътрешен достъп до администрацията на президента или надежден източник, близък с доверено лице на Путин.

Но тежестта на слуховете подчертава също доколко тази система се е настроила по путински образ и подобие. Неговите приближени доминират на политическата и бизнес арена, неговите лични приоритети са се превърнали в приоритети на държавата и в отсъствие на реална идеология, неговият култ към личността е станал централен за легитимността на режима, коментира "Телеграф".

Путин все някога ще си тръгне. Дори той да стигне до назначаване на свой приемник, в самото сърце на системата ще остане следа с формата на Путин. Резултатът, най-вероятно, няма да е толкова драматичен, както откритата и свирепа борба за власт. По-скоро това ще е наистина екзистенциален избор за страната: да продължи да се движи по пътя, започнат през 90-те години, но след това прекъснат – пътят на построяване на демократична Русия, или да се опита да запази путинизма без Путин и да наблюдава как страната продължава да потъва в стагнация. Това ще бъде критично решение. Но най-вероятно, вземането му не предстои през януари следващата година, отбелязва изданието.

mediapool.bg