Кламер БГ - Новини: Кънев за аргументите на Трифонов: Това е чалгата в политиката

Кънев за аргументите на Трифонов: Това е чалгата в политиката

България

|
Пон, 13 Юни 2022г. 13:51ч.
Кънев за аргументите на Трифонов: Това е чалгата в политиката

Кънев за аргументите на Трифонов: Това е чалгата в политиката

"Аргументът на Трифонов е фалшив, а използването му е позорно. Това е чалгата в политиката", каза евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев по повод обявеният от шоумена и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов аргумент за решението му да се оттегли от управляващата коалиция - темата за Северна Македония.

"Най-грозното нещо, което може да се случи в българската политика, е злоупотребата с многовековнатата национална трагедия за дребни политически цели", посочи Кънев пред Нова нюз.

По думите краят на управляващата коалиция е факт и виновен е този, "който е напуснал коалицията и то без всякакви солидни аргументи".

"Още повече става дума за партия, която разтури два парламента през миналата година. Сега опитва да разтури трети, през тази година. Така че не мисля, че е сложна задачата с определянето на виновника", каза той.

Според Кънев опозицията е постигнала целта си да раздели коалицията.

"След като опозицията постигна целта си правителството да няма мнозинство, топката отива в опозицията. Те могат да свалят кабинета и да поемат властта. Няма такава заявка до момента, но могат да го направят", смята евродепутатът и добави, че според него опозиционните партии не смеят да управляват под никаква форма.

Като евентуално решение на ситуацията Кънев предложи у нас да има скандинавски модел на управление. "Там винаги е кабинет на малцинството. Партията, която е спечелила изборите, с лидера си начело, договаря законодателната програма с опозицията", каза Кънев, но поясни, че "тук трябва да се появи едно ново ниво на култура и от управляващите, и от опозицията".

По думите му евентуално ново управление на ГЕРБ и ДПС отново ще е нужен диалог с опозицията.

"На база поведението на лидера на ГЕРБ, не виждам нивото на политическа култура, което е необходимо на България. Виждам опасно махленско ниво, което би било търпимо в една безоблачна ситуация, но е много безотговорно в ситуация на дълбока криза, която той отрича", каза Кънев.

mediapool.bg