Кламер БГ - Новини: Кунева няма да се кандидатира за депутат

Кунева няма да се кандидатира за депутат

България

|
Пон, 13 Фев 2017г. 13:57ч.
Кунева няма да се кандидатира за депутат

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева обяви, че няма да се кандидатира за депутат и дава път на младите в партията. ДБГ се явява на предстоящите избори заедно със СДС и БЗНС – трите партии, които останаха в Реформаторския блок-2, след като той бе напуснат от ДСБ на Радан Кънев и НПСД на Корман Исмаилов.

РБ-2 залага на постиженията на досегашното управление и на евентуална бъдеща управленска коалиция с ГЕРБ. В момента обаче Кунева е в немилост, след като Борисов я обяви за едва ли не най-голямата си кадрова грешка. Така той се разграничи от проблемите с еврофинансирането на програмите за наука и образование, възникнали по време на мандата на Кунева като министър.

Решението си тя съобщи по на пресконференця в понеделник: "Винаги съм работила почтено, поела съм много отговорности и съм водила много битки. Но не съжалявам. Имам нова задача днес - да дам път на младите политици. Такива има много в нашата партия. Това са хора с доказани качества, с лидерски качества."

Кунева представи бившите депутати Антони Тренчев, Димитър Делчев и други млади хора от ДБГ и призова да се гласува за тях и РБ на изборите.

На въпрос дали очаква и останалите лидери на партии в Блока и извън него да последват примера й и да не се кандидатират, Кунева отговори: "Това е лично решение. Знам, че колегите ще направят най-доброто за представянето на РБ на изборите. Чух призива на Радан Кънев. На приказки не обръщам внимание особено, когато се повтарят и от тях не следва нищо. Аз действам."

Наскоро лидерът на ДСБ Радан Кънев, който оглави надпартийната платформа "Нова република", заяви, че той лично би отказал да се кандидатира за депутат в името на евентуално широка дясна алтернатива на ГЕРБ на предстоящите избори.

Кунева каза още, че решението й да не участва в изборите не значи оттегляне от политиката. "Аз държа на силен РБ, продължавам активно да работя в Политическия съвет на РБ. Ако не беше Блока, теми като образование, Изборен кодекс, машинно гласуване, антикорупция нямаше да са във фокуса на общественото внимание, както са в момента", подчерта Кунева.

Освен това тя отрече с нея да са водени разговори за еврокомисар: "Това зависи от правителството, в правителството бяхме доскоро, тогава бих имала позиция, от която да отговарям".

Кунева окачестви ситуацията със забавената българска номинация като безпрецедентна: "Има как да се намалят комисарите и да се сменят, всяка страна обаче трябва да има своя еврокомисар и с това, което правим, всъщност даваме знак, че не трябва да имаме комисар."

Политическата кариера на Меглена Кунева започна като министър по европейските въпроси в кабинета "Сакскобургготски", а след това и в кабинета "Станишев", с чиято благословия тя стана първият български еврокомисар. През 2011 г. Кунева се кандидатира за президент, издигната от инициативен комитет, и се класира трета с 14% от гласовете. През 2012 г. учредява партията си "Движение България на гражданите", което не успява да влезе в парламента на изборите през 2013 г., както се случи и с останалите десни партии. Така през 2014 г. бе учреден Реформаторският блок, който спечели близо 9 процента и след като влезе в НС формира правителствена коалиция с ГЕРБ, на която Кунева остана лоялна до края.

РБ води преговори с "Глас народен"

Реформаторският блок води преговори с няколко партии за съвместно явяване на парламентарните избори, като една от тях е "Глас Народен", заяви в Русе заместник-председателят на СДС Румен Христов, част от формацията на РБ.

На президентските избори през ноември "Глас народен" се яви в коалиция със "Зелените" (двете партии са в обща група с "Движение 21" на Татяна Дончева в Столичния общински съвет), но преди седмица "Зелените" подписаха предизборна коалиция за парламентарните избори с "Да, България" и ДЕОС.

Румен Христов припомни, че РБ вече е подписал споразумение с "Български демократически форум". Имената на останалите партии ще бъдат обявени, когато приключат преговорите.

Христов каза още, че засега няма съмнения, че той ще бъде водач на листата на РБ в Русе.

Относно разделението в дясното политическо пространство, той коментира, че до последния момент е водил преговори с ДСБ.

"Продължавам да съжалявам, че не са при нас. Ние нямаме никакви идеологически различия, ние имаме личностни различия - силно его и т.н.. Винаги, когато десницата е била разделена, идва БСП на власт, от което не печели България", каза Христов.

mediapool.bg