Кламер БГ - Новини: Културните столици на Европа се преместиха от Пловдив и Матера в Риека и Голуей

Културните столици на Европа се преместиха от Пловдив и Матера в Риека и Голуей

България

|
Вт, 14 Ян 2020г. 13:52ч.
Културните столици на Европа се преместиха от Пловдив и Матера в Риека и Голуей

Със скромна, но стилна церемония, Градът на тепетата закри своя мандат като официално средище на изкуствата. Работата на общинската фондация обаче продължава.

"Заедно" - това бе думата на Пловдив, който бе Европейска столица на културата през 2019 година заедно с италианския град Матера. С нея предаде и щафетата на следващите два града, които ще изпълняват същата роля през 2020 година - Риека, Хърватия, и Голуей, Ирландия. Това стана на скромна церемония на 12 януари в градския дом на културата "Борис Христов". Кметът Здравко Димитров и заместникът му, отговарящ за културата в общината - Пламен Панов, предадоха на зам. кметовете на Риека - Никола Ивануш, и на Голуей - Доналд Лайънс пластика на пловдивския художник Атанас Хранов. Тя представлява паве, изработено от гранита на 7-мото сринато местно тепе, оформено като разтворена книга с надпис "Let's Stay Together" (Нека останем заедно) - вероятно с намигване и тревога към надвисналия над Стария континент Брекзит.

Пловдив се раздели с ролята си на европейска столица на културата след 900 събития и над 1 милион участници и зрители в тях. След обявяването на титлата туризмът в града е нараснал с 40%, похвалиха се организаторите на церемонията.

Събитията бяха разделени в 4 направления, като четирите сезона - пролетното "Възраждане", лятното "Релаксиране", есенното "Трансформиране" и зимното "Сливане". Затова и церемонията по предаването на щафетата бе доминирано от "Четирите годишни времена" на Вивалди, изпълнени от Камерния оркестър на пловдивската опера с диригент Диан Чобанов и солисти Лия Петрова и деца-лауреати на международни конкурси от местното музикално училище "Добрин Петков". Изпълнението се случи на фона на мулдимедийна презентация с кадри от Пловдив и събитията по време на мандата на града като европейска културна столица. За разлика от грандиозното събитие по откриването на програмата през януари 2019, което се проведе на най-големия затворен пловдивски булевард "Цар Борис III" с внушителна светлинна кула, Теодосий Спасов, Валя Балканска, удивителни фойерверки в нощното небе и стотици доброволци, закриването мина скромно и стилно. То разчиташе на талантите на местните музиканти, барокова музика, обрани балетни включвания на Петя Колева и Стефан Вучков. А последното изпълнение бе запазено за дамския фолклорен хор на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Общинска фондация "Пловдив 2019" не спира работа, след като предаде титлата "културна столица" на Риека и Голоуей. С бюджет от 4,2 млн. лв. тя продължава да работи за утвърждаването на Пловдив като национален център на изкуствата и културна туристическа дестинация. Предстоят и интересни събития в близка Хърватия и по-далечна Ирландия, на които всички пловдивчани бяха поканени. Зам.-кметът на Голуей дори бе довел двама доброволци от града си, които помагаха в организацията на събитието по закриването в Пловдив. Той съобщи, че мотото на техния мандат ще бъде "Език, пейзаж, миграция" и ще почете древното келтско наследство. Събитията в Риека ще бъдат организирани под надслов "Вода, работа, миграция", а градът ще бъде обявен за "Пристанище на многообразието".

Гости на събитието освен ръководителите на Пловдивската община и местните културни институции бяха министърът на културата Боил Банов, областният управител Дани Каназирева, дипломати и депутати. А местният чешит Стефчо Автографа, прочут в цялата страна ловец на знаменитости, за първи път в живота си бе облякъл костюм, за да изпрати годината на града си като културна столица.

mediapool.bg