Кламер БГ - Новини: Протест на автоинструктори блокира част от центъра на София

Протест на автоинструктори блокира част от центъра на София

България

|
Вт, 14 Ян 2020г. 15:01ч.
Протест на автоинструктори блокира част от центъра на София

Автоинструктори излязоха на протест и блокираха с колите си столичния бул. "Цар Освободител", което затрудни движението в центъра на столицата. Те настояват да не се приема увеличаването на часовете за кормуване и се обявяват срещу въвеждането на нова система за контрол на обучението.

Инструкторите са недоволни от предложението на министерствата на образованието и на транспорта часовете да се увеличат от 31 на 43, а теорията да бъде намалена до 14 часа.

"Ние не сме против контрола, но контрол трябва да има върху качеството на обучението, а не толкова върху обема часове", каза пред БНР председателят на Националния автоинструкторски съюз Стефан Малковски.

Според него досегашният брой часове е достатъчен, защото 50-60 % от курсистите вземат книжка от първия път. Повечето от останалите пък издържали изпита от втори или трети път, което означава с 35 и 39 часа. Само под 5 % от курсистите се нуждаят от допълнителни часове.

Малковски добави, че е безсмислено броят на часовете за обучение да се увеличава нормативно, защото и сега всеки курсист може да вземе толкова часове, колкото смята, че са му необходими.

mediapool.bg