Кламер БГ - Новини: Крум Зарков готов да се откаже от парламента заради загубата на БСП в Русе

Крум Зарков готов да се откаже от парламента заради загубата на БСП в Русе

България

|
Четв, 15 Юли 2021г. 14:05ч.
Крум Зарков готов да се откаже от парламента заради загубата на БСП в Русе

Крум Зарков готов да се откаже от парламента заради загубата на БСП в Русе

Избраният за депутат от БСП в Русе Крум Зарков ще пита русенските социалисти дали да остане техен представител в парламента. Причината е, че партията е загубила битката в избирателния район и се е лишила от един мандат.

В отворено писмо до социалистите и симпатизантите на БСП в област Русе, публикувано във Фейсбук, той се извинява, че като водач на листата на левицата в областта не е успял да я изведе до по-добър резултат.

Неговото поведение е в пълен контраст с това на лидера Корнелия Нинова, която въпреки съкрушителния срив на БСП на предсрочния вот в неделя, обяви още в изборната нощ, въпросът за нейната оставка не е на дневен ред. Още след изборната загуба на 4 април, когато левицата остана трета, изместена от "Има такъв народ", Крум Зарков, Янаки Стоилов и други членове на ръководството призоваха Нинова да поеме отговорност. Впоследствие Нинова отстрани Зарков от Изпълнителното бюро на БСП, независимо, че той е сред най- уважаваните политици в партията.

"ЦИК официално обяви резултатите и разпределението на мандатите за следващия парламент. Равносметката за БСП е много тежка. Оправдания за такава загуба не може да има. Всеки от нас - тези, които имахме честта да водим и да представляваме БСП пред българските граждани, носи своята отговорност. Въпрос на разбиране и съпричастност към бъдещето на нашата партия е това кой как смята да реализира тази отговорност", пише Зарков.

"Положих много усилия, имах нужната подкрепа от нашите организации по места, изпълнен съм с благодарност към организаторите и участниците в стотиците срещи и събития в кампанията, благодарен съм и на регионалните медии, които ги отразяваха. Въпреки всичко обаче, ние в Русе ще имаме само един мандат", посочва той.

"Като водач на листата и получил най-много преференции, аз би трябвало да поема мандата. Но не мога просто да стана депутат - все едно, че нищо кой знае какво не се е случило и всичко си продължава постарому", заявява Зарков.

"Случи се. БСП загуби тежко. И това носи вреда на цялата политическа система. Първите признаци на опасни импровизации в нея вече са налице", коментира Зарков.

"Вярвам, че като народен представител мога да бъда полезен за каузата ни. Не смятам обаче, че изборите сами по себе си ми дават правото да я водя от името на русенските социалисти. Защото истината е, че на тези избори в Русе не спечелихме, а загубихме един мандат. Ето защо, още на следващите им заседания ще сезирам Областния и Общинския съвет на БСП в Русе, за да обсъдим заедно кой е най-добрият вариант за нашия депутатски мандат. Ако тези органи ми гласуват доверие, аз няма да пестя усилия, за да изпълним предизборните си обещания към региона и страната. Ако не - ще работя не по-малко усърдно, за да може друг от нашата русенска листа да го направи. Ще успеем само заедно", посочва Крум Зарков.

През април БСП имаше по-добър резултат от сега, но и тогава загубата беше тежка. През април за пръв път от 20 години насам бе не втора, а трета политическа сила. Партията загуби почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. и се срина дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г.

Тогава Крум Зарков и настоящият правосъден министър Янаки Стоилов единствени поискаха заради лошите резултати оставката да си подаде и лидера на партията Корнелия Нинова.

mediapool.bg