Кламер БГ - Новини: Борисов излезе жив и здрав от МВР, окуражаван от възгласи "Долу Рашков" и "Мачкай" (видео)

Борисов излезе жив и здрав от МВР, окуражаван от възгласи "Долу Рашков" и "Мачкай" (видео)

България

|
Четв, 15 Юли 2021г. 14:59ч.
Борисов излезе жив и здрав от МВР, окуражаван от възгласи "Долу Рашков" и "Мачкай" (видео)

Борисов излезе жив и здрав от МВР, окуражаван от възгласи

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се яви на разпит в сградата на Националната полиция, което бе предизвестено още преди парламентарните избори. Той прекара вътре около 40 минути, след което обясни по какви въпроси е бил разпитван.

"Изключително професионално отношение на колегите. За съжаление и по трите сигнала, където давах сведения всичките са за, че някой нещо чул, че някой, когато правил крос, че нещо говорил и това са от 2009 до 2012 година - за заплаха, че някой ще го ям. Никога. Никога“, обясни Борисов, който преди няколко дни каза, че се надява да излезе жив от сградата на полицията.

Toй бе придружен от адвокат Менко Менков, който преди време защитаваше някогашната му дясна ръка Цветан Цветанов, и посрещнат на място от десетки негови фенове, сред които председателят на ММА федерацията Станислав Недков – Стъки, депутати от ГЕРБ и други.

През последните седмици Стъки, който обяви че ще се кандидатира за президент, участва в серия от прояви срещу Румен Радев и служебното правителство.

Около стотината привърженици на експремиера скандираха: "Бойко, Бойко!", "Чакаме те!", "Оставка!", "Долу Радев, долу ДС агента Рашков", "Рублев вън", "Долу БКП" и "Мачкай". Те носеха плакати с надписи "Не превръщайте Борисов в жертва", "Оставка на Радев", "Рашков - кръгом и бегом".

Сред протестиращите беше бившият депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. Той подкрепи Борисов с думите: "Шефе, успех и горе главата!". Заяви, че целта е да бъде унизен "най-модерният и най-успешният министър-председател досега".

Станислав Недков пък сравни Румен Радев с президента на Беларус Александър Лукашенко. По думите му държавният глава иска да извади България от Европейския съюз. Редом до Стъки беше и лидерът на ГЕРБ-младежи и депутат Георг Георгиев.

Бойко Борисов запази мълчание пред събралите се журналисти на влизане, за които беше почти невъзможно да стигнат до него заради напора на протестиращите.

Дама, която се представи за журналистка от Беларус, работеща в телевизия "Ал Джазира", нападна медии и протестиращи с думите "Защо защитавате един диктатор?".

След това полицията прегледа записите от камерите на екипа и сне данни от личните им документи. Все още не е ясно каква е причината за това, отбелязва БНТ.

На излизане обаче Борисов говори.

Той бе лаконичен за въпросите, които са му задавали разследващите, но обвърза вчерашното драматично решение на ЦИК за заличаването му като депутат с разпита днес.

"ЦИК в желанието си да ме унижава вчера ме остави депутат. Само че като депутат не могат да ме викнат тук, затова посред нощ си смениха решението", коментира Бойко Борисов.

"За съжаление и по трите сигнала, е че някой нещо е чул, докато е тичал крос в парка", добави той.

Той уточни, че сигналите са за периода от 2009 - 2012 г.

Адвокатът му Менко Менков каза, че няма никакви доказателства срещу бившия премиер.

Борисов дойде на разпита с адвокат, въпреки че това не се налага.

Адвокатът му е Менко Менков, познат от други дела, свързани с представители на ГЕРБ и на бившето управление, които са имали проблеми с правосъдието.

"Надявам се да си излеза жив"

Във вторник лидерът на ГЕРБ съобщи, че е получил призовка, с която е извикан за "снемане на сведения" пред инспектор от МВР.

"Най-вероятно ще ме питат защо съм участвал в изборите. Защо съм им бил лидерите. Защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. ГЕРБ им е костицата в гърлото. Надявам се да си излеза жив. Може и да ме задържат", възмути се тогава Борисов. Призова лично служебният вътрешен министър Бойко Рашков да дойде да го разпита.

Преди това Рашков обяви, че Борисов ще бъде проверяван по повод сигнал за оказван натиск върху свидетел. По думите му бившият премиер отправял смъртни заплахи към бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо".

Оказа се, че разследването е за изтеклия преди години запис, станал известен като "Ти си го избра".

В него участват още бившият земеделски министър от първото му правителство Мирослав Найденов и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес бил "около 200 000 лева".

В средата на юни бяха привикани на разпит Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

mediapool.bg