Кламер БГ - Новини: Кристалина Георгиева: Решението ми е добро за мен, за Европа и за България

Кристалина Георгиева: Решението ми е добро за мен, за Европа и за България

България

|
Нед, 30 Окт 2016г. 16:01ч.
Кристалина Георгиева: Решението ми е добро за мен, за Европа и за България

"Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е едно решение, което е добре за мен, добре за Европа, добре за България".

Това заяви еврокомисарят в оставка от България Кристалина Георгиева в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР по повод обявлението от петък, че тя ще напусне поста си в Еврокомисията, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка.

Позицията на Георгиева на практика е нова за международната институция. Кристалина Георгиева на практика ще е втора в йерархията след президента на финансовата институция Джим Йон Ким, който преди около месец бе преизбран за нов 5-годишен мандат. Негово е било и предложението към българката.

"Този пост е много значим, той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За пръв път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни", посочи Георгиева.

По думите й предложението, което й е било направено, е "уникално" и се случва "веднъж в живота".

"За мен, но и за страната ни това е предложение, което определено си заслужава да бъде прието. Ние имаме шанс българка да оглави Световната банка. И съм благодарна на президента на СБ, който ми направи това предложение, че аз съм този човек, който да бъде първият главен изпълнителен директор в СБ. За съжаление, човек не може да предвиди тези неща. За щастие, когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е "да", посочи Георгиева.

Тя не приема нито критиките по отношение на намесата й в кампанията за ООН, нито, че с нейната оставка България губи важен пост в Еврокомисията – зам.-председателското място и ресор "Бюджет".

"Ако направим аритметиката, то ние винаги сме имали, имаме и ще имаме еврокомисар, но само един път можем да имаме главния изпълнителен директор на Световната банка. Както и да го смятаме, това е повече, отколкото имаме сега", посочи Георгиева.

Тя отново заяви, че не съжалява, че влезе в кампанията за генерален секретар на ООН въпреки слабия резултат.

"Кампанията за ООН и моето участие в нея беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс, ние, Източна Европа, да получим тази позиция. Знаем какъв е резултатът. Правилна беше постъпката на премиера да пробваме, правилно беше и моето решение, аз нямам никакво съжаление за това да опитаме. Сега има друг европеец, аз го познавам, работили сме заедно, Антониу Гутиереш е прекрасен, желая му успех. Не е нашият регион, мъчно ми е малко за това, но е Европа", посочи Георгиева.

По думите й Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре.

В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, допълни тя.

Тя отрече оставката й да е свързана с неудовлетворение от досегашната й работа в ЕК. "Работя с прекрасни хора, имах и имам колеги, с които много се гордея", посочи Георгиева. Тя твърди още, че отношенията й с българското правителство също са отлични.

"Аз съм сигурна, че ще намерим възможности това, което правя там, да има отношение и към България", обеща Георгиева.

В събота премиерът Бойко Борисов отхвърли вероятността президентът Росен Плевнелиев да е номинацията за следващ български еврокомисар.

В неделя пък министър-председателят обяви, че България ще се бори за ресори като "екология" и "регионално развитие" за новия си комисар. За целта предстоят срещи с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

"Първо ще говоря с господин Юнкер да видя какви са възможностите. Имаме вече, може би, най-високият пост, който българин заема в Световната банка. Това е много мощна институция и името на Кристалина Георгиева там също е от полза за България. Тя и без това до декември ще е в Европейската комисия. От 12 милиарда бюджета за България стана 15 милиарда за следващата година, така че тя изпълни ролята си по бюджетирането. Сега ни трябва някой, който в сферите дали екология, дали регионално развитие, там, където България най-много има нужда, ако можем, там да се преборим", заяви премиерът.

mediapool.bg