Кламер БГ - Новини: Нова зоологическа градина в Пловдив отваря врати до месеци

Нова зоологическа градина в Пловдив отваря врати до месеци

България

|
Нед, 30 Окт 2016г. 16:58ч.
Нова зоологическа градина в Пловдив отваря врати до месеци

До няколко месеца в Пловдив ще отвори врати за посетители новата зоологическа градина, като сред животните ще има и бенгалски тигър. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като заедно с кмета на града Иван Тотев и министъра на отбраната Николай Ненчев разгледаха новопостроените клетки, предаде БТА.

Борисов уточни, че първите животни в зоопарка ще дойдат в дните преди Коледа, след като хабитатите получат акт 15 и акт 16. Посетителите ще трябва обаче да изчакат няколко месеца животните да се адаптират, подчерта Борисов.

Тотев допълни, че общината ще открие процедура за избор на имена на различните животни и ще набира осиновители за тях.

Премиерът съобщи още, че Министерството на отбраната е прехвърлило терена на бившия Корпус за тактическа авиация на Националния военен музей, където да се премести Музеят на авиацията. Теренът е с площ от 50 дка и се намира на входа на Пловдив откъм Асеновград, на място удобно за посещения и без специален превоз.

"Пловдив имаше нужда този уникален за авиацията музей, в който има над 10 000 експоната, да бъде в центъра на града", каза министър Ненчев.

Той уточни, че във всеки един момент може да се започне адаптирането на терена за музейните нужди и прехвърлянето на експонатите.

Ненчев припомни, че в рамките на тази година е увеличен бюджета на Министерството на отбраната, стартират и два големи проекта, а с 200 лв. е увеличен извънредният труд за военнослужещите, които охраняват границата. "Знаем, че 609 лева начална заплата не е достатъчно, но има воля да увеличим още бюджета за отбрана", допълни военният министър.

mediapool.bg