Кламер БГ - Новини: Кризисни преговори в ЕС за съдбата на глифозата

Кризисни преговори в ЕС за съдбата на глифозата

Европа

|
Ср, 25 Окт 2017г. 19:41ч.
Кризисни преговори в ЕС за съдбата на глифозата

Разговорите по възобновяването на лиценза на широко използвания хербицид глифозат в Европа продължават, след като представителите на страните членки на ЕС в експертната комисия не успяха да постигнат съгласие в сряда и гласуването бе отложено.

Фермерите и селскостопанските фирми се надяваха срещата на националните експерти в Брюксел да доведе до някаква яснота за бъдещето на хербицида, който според тях е от жизненоважен за защита на всички насаждения, предаде сайтът "Политико".

Както се очакваше, влиятелни страни като Франция, Италия, Австрия и Белгия отхвърлиха в неформално гласуване предложението на Европейската комисия за възобновяване на лиценза на хербицида.

Един от най-големите стратегически проблеми се оказва това, че германският канцлер Ангела Меркел, която подкрепя възобновяването на лиценза, се натъква на съпротива от германската партия Зелените, с която води преговори за нова правителствена коалиция.

Политическото напрежение около глифозата нарасна драматично този месец, когато френският президент Еманюел Макрон се обяви против 10-годишен лиценз и призова да бъдат намерени алтернативи. Белгия също настоява за постепенен отказ от този хербицид.

В резултат на цялата политическа кавга по темата, делегатите на 28-те страни членки в експертната комисия не успяха да постигнат консенсус за 7-годишно, 5-годишно или 10-годишно подновяване на лиценза, което хвърли в шок европейските селскостопански производители, които твърдят, че няма други алтернативи освен глифозата.

Следващият опит да се намери консенсус ще е на среща в началото на ноември, само две седмици преди лицензът на препарата да изтече на 15 декември.

Глифозатът е сред най-използваните в света активни вещества в хербицидите и действа, като пречи на растежа на плевелите. Той е съставка на хербицида "Раундъп" (Roundup) на "Монсанто" (Monsanto). Ползва се широко в селското стопанство по цял свят, включително при растенията в домашни и градски условия.

През 2015 година Световната здравна организация постави веществото сред "възможно канцерогенните". Европейската агенция за безопасност на храните не е идентифицирала опасност хербицидът да предизвиква рак.

В проучване от март Европейска агенция по химикали (ECHA) посочи, че глифозатът не трябва да бъде класифициран като вещество, предизвикващо рак.

Франция е готова да приеме четиригодишно удължаване на лиценза за използване на глифозата, за да се постигне консенсус сред страните членки на ЕС, каза по-късно в сряда говорителят на френското правителство Кристоф Кастанер, цитиран от Ройтерс.

Франция подкрепяше тригодишно удължаване на разрешителното, но би могла да се съгласи с евентуално предложение на Европейската комисия за удължаване с четири години, уточни пред репортери Кастанер.

Въввторник следобед ЕК изненадващо обяви, че иска да продължи лиценза с 5 до 7 години, вместо с 10, както настояваше досега.

Европа е в трудно положение, защото или трябва да вземе непопулярно решение за продължаване на лиценза, или да го отмени и да се изправи пред възможно дело от страна на "Монсанто" за необосновано ограничаване на достъпа на пазара на ЕС.

mediapool.bg