Кламер БГ - Новини: Опозицията във Венецуела получи награда "Сахаров" за свобода на мисълта

Опозицията във Венецуела получи награда "Сахаров" за свобода на мисълта

Европа

|
Четв, 26 Окт 2017г. 16:29ч.
Опозицията във Венецуела получи награда "Сахаров" за свобода на мисълта

Опозицията и политически затворници във Венецуела са носителите на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2017 г., съобщи във "Фейсбук" евродепутатът Ги Верхофстат, цитиран от ДПА.

Венецуела е изпаднала в дълбока политическа и икономическа криза след опита на президента Николас Мадуро да консолидира властта си и да отнеме правомощията на контролираното от опозицията Национално събрание, създавайки друг законодателен орган, чиято задача е да пренаапише конституцията на страната.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че наградата не е само признание на "смелата борба" на демократичната опозиция във Венецуела, а цели да "отдаде чест на венецуелския народ: на всички, които бяха несправедливо вкарани в затвора за изразяване на своето мнение, на борещите се всеки ден за оцеляване заради жестокия режим, на опечалените семейства, изгубили любими хора в продължаващите с месеци непрестанни протести за свобода".

Таяни каза, че призът потвърждава "непоколебимата подкрепа за демократично избраното Национално събрание на Венецуела".

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта е учредена през 1988 г. от Европейския парламент. Тя се присъжда на "хора, дали изключителен принос в борбата за човешки права по света", се казва на сайта на институцията.

Наградата включва сертификат и 50 000 евро. Тя ще бъде връчена на церемония в Страсбург на 13 декември.

mediapool.bg