Кламер БГ - Новини: Кремъл заяви, че отношенията между Русия и Молдова са много напрегнати

Кремъл заяви, че отношенията между Русия и Молдова са много напрегнати

Свят

|
Пон, 20 Фев 2023г. 14:27ч.
Кремъл заяви, че отношенията между Русия и Молдова са много напрегнати

Дмитрий Песков

Кремъл заяви, че отношенията между Русия и Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери, че следват антируски дневен ред - седмица след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, предаде Ройтерс.

Молдовският парламент утвърди миналата седмица ново прозападно правителство, след като членовете на предишното управление подадоха вкупом оставка след продължили с месеци политически и икономически скандали. Новото правителство на Дорин Речан обеща да поеме в прозападна посока и призова за демилитаризация на Приднестровието - подкрепян от Москва сепаратистки район, граничещ с Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия се държи отговорно, имайки предвид миротворците, които е разположила в Приднестровието, като предупреди Молдова да не нагнетява допълнително обстановката.

"Нашите отношения с Молдова вече са много напрегнати", каза Песков. Молдовското "ръководство постоянно се фокусира върху всичко антируско, изпадат в антируска истерия."

Молдовската президентка Мая Санду и украинският президент Володимир Зеленски казаха този месец, че разполагат с разузнавателна информация, че Русия готви преврат, с който да свали молдовските власти и да всее хаос в бившата съветска република. Русия отрича обвиненията, но Москва настръхва пред възможността Молдова да влезе в Европейския съюз.

mediapool.bg