Кламер БГ - Новини: Жертвите на земетресенията в Турция са вече над 41 хиляди

Жертвите на земетресенията в Турция са вече над 41 хиляди

Свят

|
Пон, 20 Фев 2023г. 15:24ч.
Жертвите на земетресенията в Турция са вече над 41 хиляди

Сн. ЕПА/БГНЕС

Жертвите в Турция от разрушителните земетресения в страната преди две седмици вече надхвърлиха 41 хиляди души, предаде турската частна телевизия НТВ.

По последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) броят на загиналите е 41 156.

Директорът на АФАД Юнус Сезер съобщи, че 800 хиляди души, засегнати от земетресенията, са подали молби да им бъде осигурен подслон в други окръзи. Евакуирани към момента са 460 945 души, от които 318 970 са настанени в общежития и хотели, каза той.

По думите на директора на АФАД продължават усилията за установяване на щетите от земетресенията. Към момента този процес е завършен в над 830 хиляди сгради.

Сезер каза, че към момента издирвателно-спасителните операции след земетресенията са приключили във всички останали засегнати окръзи с изключение на Кахраманмараш и Хатай.

Спасители в Хатай, Сн. ЕПА/БГНЕС

Общо 11 окръга попадат в зоната на земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер преди две седмици. Епицентърът на трусовете, станали с разлика от девет часа на 6 февруари, беше в окръг Кахраманмараш, но тежки последствия понесе не само Турция, а и съседна Сирия, където също има хиляди жертви.

Южна Турция продължава да се люлее

Пет вторични труса с магнитуд между 4,4 и 4,8 са станали тази нощ в района на град Палу в засегнатия от силните земетресения преди две седмици окръг Елязъг, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Сеизмичната активност след двата силни труса на 6 февруари от 7,7 и 7,6 по Рихтер остава висока.

В района на град Палу бяха регистрирани пет силни вторични труса с магнитуд 4,8, 4,7, 4,6, 4,5 и 4,4.

118 хиляди сгради са напълно разрушени

Сто и осемнайсет хиляди сгради са напълно срутени или спешно трябва да бъдат разрушени, защото са понесли тежки поражения при земетресенията на 6 февруари, съобщи турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум, цитиран от електронното издание на в. "Сьозджу".

Министърът посочи, че успоредно с установяването на щетите, нанесени от трусовете, се извършват дейности и във връзка с необходимостта за изграждане на нови селища за останалите без дом.

"Надяваме се, че в 11-те пострадали турски окръга под ръководството на нашия президент ще проведем най-голямата в историята на републиката мобилизация за изграждане на жилища при бедствия и ще предадем на нашите граждани ключовете за техните сигурни и спокойни домове", каза Курум. "В началото на март заявихме, че ще започнем строителството на 30 хиляди жилища, и се надяваме, че ще увеличим този брой още повече", добави той.

По думите на Курум местата за новите селища са набелязани и ще бъдат извършени подробни проучвания на терена заедно с учени и специалисти.

"Нашите жилища няма да надвишават 3-4 етажа над земята и се планират така, че да отговарят на местните и културните потребности", каза той.

Министърът добави, че се извършват нужните геоложки проучвания, целящи населените места да се изтеглят към районите, където почвата е стабилна.

Турският министър на отбраната отхвърли критиките, че армията се е намесила късно

Турският министър на отбраната Хулуси Акар отхвърли критиките, че армията се е намесила късно в дейностите след земетресението, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Хулуси Акар

Акар подчерта, че министерството на националната отбрана и турските въоръжени сили са предприели действия веднага след земетресението.

"Ние, турските въоръжени сили, полагаме всички усилия да облекчим тази болка и да помогнем на нашите граждани още от първия момент. Както и в борбата с тероризма и сигурността на границите, турският войник направи и продължава да прави всичко необходимо в борбата със земетресението от първия момент", подчерта министърът.

"Първото земетресение, чийто епицентър беше в района на град Пазарджък в окръг Кахраманмараш, стана в 04.17 ч. Оперативните центрове на министерството на националната отбрана, Генералния щаб, сухопътните, военноморските и военновъздушните сили направиха бързо необходимото и в 04.30 ч. поискаха доклади от своите части. В същото време командването на бригадата за хуманитарна помощ на турските въоръжени сили получи заповед "да бъде готово", заяви Акар.

По думите на турския министър още в 04.50 ч. генерал Метин Гюрак, командир на Втора армия, е бил на смяна и е започнал да получава доклади за положението. В 05.00 ч. в рамките на министерството е бил създаден Кризисен център за бедствия и извънредни ситуации, а едновременно с това са започнали да функционират кризисни центрове в командването на Генералния щаб и командването на силите.

По този начин турският министър на отбраната отговори на обвиненията, че военните "са били изкарани късно от казармите" след разрушителните земетресения на 6 февруари.

В Турция назря недоволство и раздразнение от забавянето на спасителните операции и загубата на ценно време. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган също призна, че реакцията след земетресенията е трябвало да бъде по-бърза.

Учениците в Турция отново тръгват на училище

От 1 март ще бъдат подновени учебните занятия в четири от пострадалите от земетресенията окръзи в Турция, съобщи министърът на образованието Махмут Йозер, цитиран от турските медии.

Днес започна вторият срок на учебната година в Турция след междусрочна ваканция, удължена заради земетресенията и лошото време. Първоначално вторият срок трябваше да започне на 6 февруари.

За учениците от пострадалите от земетресенията окръзи обаче вторият учебен срок няма да започне днес. В Адана, Килис, Диарбекир и Шанлъурфа учебните занятия ще бъдат подновени на 1 март, в Газиантеп и Османийе - на 13 март, а в Адъяман, Малатия, Кахраманмараш и Хатай - на 27 март, съобщи Йозер.

Министърът подчерта, че в никоя училищна сграда няма да се води учебен процес, ако тя няма доклад за устойчивост.

Същевременно в Истанбул се извършва евакуация на 93 училища, за които е установено, че са рискови. От тази сутрин децата започнаха да се прехвърлят в безопасни училища. Около 1700 ученици в Истанбул вече са прехвърлени в други училища.

Истанбул не беше засегнат от силните земетресения с епицентър в Южна Турция на 6 февруари, но експертите отдавна предупреждават, че очакват силно земетресение в този район, през който преминава Северноанадолският разлом.

Цветни балони бяха завързани по разрушени сгради в окръг Хатай

Цветни балони бяха поставени по разрушени от катастрофалните земетресения сгради в турския окръг Хатай, съобщава Би Би Си.

Балоните - червени, сини, розови, са поставени от доброволци на местата, където са загинали деца.

Доброволците, водени от фотографа Огюн Север Окюр, са членове на детското сдружение Огюн Аби. Те се покатерили върху разрушените сгради и привързали балоните на метални жици, стърчащи от купчината руини.

"Всеки балон, който виждате, представлява загинало дете", казва фотографът и добавя, че от сдружението искат да доставят балони из целия окръг Хатай.

"Опитваме се да запазим спомена за децата, загубили живота си. Бих искал да можем да поставяме тези балони в ръцете на децата. За съжаление, загубихме наши деца. Това е детска градина, много деца също така са живеели в сградата. Където и да отидем, където са живели деца, искаме да завържем такива балони", каза той.

Окюр уточни, че членовете на сдружението са участвали в спасителни мисии в Адана и Хатай през първата седмица след катастрофалните земетресения.

"Когато ми подадоха тяло на дете, част от мене се счупи", каза Окюр.

mediapool.bg