Кламер БГ - Новини: Крайното решение на БСП за кабинета на ИТН зависи и от позициите на протестните партии

Крайното решение на БСП за кабинета на ИТН зависи и от позициите на протестните партии

България

|
Нед, 08 Авг 2021г. 14:14ч.
Крайното решение на БСП за кабинета на ИТН зависи и от позициите на протестните партии

Крайното решение на БСП за кабинета на ИТН зависи и от позициите на протестните партии

Решението на БСП за подкрепа на предлагания от "Има такъв народ" (ИТН) кабинет "Николов" още не е взето окончателно. Ще бъде взето в следващите един-два дни и ще зависи и от позициите на "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се БГС! Ние идваме" (ИБГНИ), заяви депутатът от "БСП за България" Стоян Мирчев пред БНР в неделя.

"Стигнахме до консенсус по основни политики по време на преговорите. За да има промяна - в съдебната система, здравеопазване, образование, трябва да участват всички, които са го заявили. Важно е да видим в следващите дни какво ще е отношението между ИТН и останалите "партии на протеста". За да има промяна на модела, не трябва да участват ГЕРБ и ДПС", каза той.

Въпреки припокриването на редица приоритети между БСП и ИТН, трябва да се види, че има достатъчно хора в парламента, които искат тази промяна, подчерта Стоян Мирчев.

"Политиките бяха поставени на масата, бяха намерени допирни точки между всички нас, които сме партии на протеста. И сега изведнъж вече говорим за личности, с които те (ДБ и ИБГНИ) са несъгласни. Тоест те създават едно впечатление, че за тях не са толкова важни политиките, колкото да имат съответните министерски места", каза той, присъединявайки се към обвиненията на ИТН към двете протестни партии, че са искали свои министри в кабинета. ДБ и ИБГНИ официално досега са твърдели, че не искат министерски позиции в кабинета на ИТН.

Същото припомни за левицата сега и представителят на левицата.

Да свалим картите

"Нужно е всички да свалим картите си на масата и да видим дали ще намерим сила заедно да променим нещата", коментира още депутатът от левицата. Според него страната има нужда от редовно правителство, за да се справи с въпроси като бюджета за следващата година, здравните и икономически мерки около Covid пандемията и Плана за възстановяване и устойчивост.

"Трябва да сме по-смирени, смята Мирчев и коментира, че при липсата на консенсус и разговор между заявилите желание за промяна, моделът "Борисов", вместо да бъде премахнат, ще бъде върнат.

От думите му става ясно, че социалистите продължават да настояват за писмено споразумение с партията на Слави Трифонов.

"Допирните точки, които сме ги определили като политики, задължително трябва да бъдат оформени под някакъв документ. Това дава гаранция не на нас, това дава гаранция на обществото", заяви Мирчев.

"Ако третият мандат дойде при нас, ще се говори със служебното правителство да остане то редовно", потвърди той лансираната вече от БСП идея.

Театър с кворума

В отговор на въпрос за изкуствено сваляне на кворума и дали правителството на ИТН може да мине само с подкрепата на гласовете от БСП той заяви, че от партията му "в такива театри не искаме да участваме".

Представителят на ИБГНИ Николай Хаджигенов обяви: "Не мисля, че ще правим такива еквилибристики. Не ги намирам за коректни. Не сме в парламента, за да се въртим с гръб срещу вятъра. При всички положения ще гласуваме. Как – ще решим".

Той заяви, че коалицията има решение всички в нея да гласуват всички заедно. Заседанието на парламентарната група е утре следобед и тогава може да се очаква да се обяви решение.

"Три неща имат значение – какво ще се прави, как ще се прави и кой ще го прави. И като опрем до "кой ще го прави" и погледнем кандидат-министъра на вътрешните работи, това е моментът, в който бягаме с писъци оттам. Предложението за министър на правосъдието е точно толкова потресаващ", коментира Хаджигенов пред БНР.

"Тошко Йорданов обвини Асен Василев в плагиатство, същевременно кандидатът му за вицепремиер има 80 страници, изплагиатствани от доцент от Юридическия факултет“, посочи Николай Хаджигенов. Според него Петър Илиев няма как да проведе мащабни промени, защото вероятно е влизал в МВР само да си вземе личната карта.

"Нужен е човек като Бойко Рашков, особено в този момент, сега. Който не му пука, на който му стиска и който има нужната компетентност. Тази комбинация, а не масон и човек, който копира чужди документи в собствената си дисертация", посочи още представителят на ИБГНИ.

"Малко ме напряга идеята имунолог за министър на образованието. Напряга ме до степен да не разбирам. Сигурно има някаква сериозна причина. Явно ми убягва", коментира още той предложенията за министри.

ИТН - несериозни и преди, и сега

Упреците на Николай Хаджигенов са насочени към механизма, по който се работи. "Въобще не стигам до личностите. Ако стигнем до личностите, трябва направо да закриваме цялото това нещо", смята той.

Според него е несериозен начинът, по който ИТН се опитва да прави политика "и предишния път, и сега".

"Такова силово налагане тип ГЕРБ, тип БСП в най-силните им години – ние сме единствени, непобедими и безсмъртни и ще направим каквото ние си решим, защото така сме си решили, най-малкото това го ядохме последните 20 години с ГЕРБ. Каква е разликата? Ще си направим собствен ГЕРБ", коментира адвокатът, организатор на миналогодишните антиправителствени протести.

Хаджигенов подчерта, че като демократ не би допуснал "някой да изнасилва по подобен брутален начин демокрацията".

ИТН живеят с идеята, че са "единствени в Слънчевата система", смята той.

Политическата криза, с която всички плашат, е нещо хубаво, защото ще помогне да се изчистим от тази шлака, заяви още Хаджигенов. "И може би ще позволи на някои да пораснат политически. Ние нямаме нормална държава, по дяволите, а ще се делим на идеологии в момента. Това е несериозно“, коментира още той.

mediapool.bg