Кламер БГ - Новини: Крайнодесните в Германия губят подкрепа преди решаващи избори в две източни провинции

Крайнодесните в Германия губят подкрепа преди решаващи избори в две източни провинции

Европа

|
Пет, 23 Авг 2019г. 15:16ч.
Крайнодесните в Германия губят подкрепа преди решаващи избори в две източни провинции

Подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се е понижила в две източни провинции на Германия преди изборите там на 1 септември, показва социологическо проучване, публикувано в петък.

В Скасония дясноцентристкитят Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, който в момента ръководи местното правителство в Дрезден и района, има 6 процентни пункта преднина пред "Алтернатива за Германия" (АзГ).

Проучването, поръчано от медийните мрежи ARD и ZDF, показва, че ХДС би спечелила 31%, а АзГ - 25%.

В съседната провинция Бранденбург, където живеят 2.5 млн. души и която обгражда столицата Берлин, Социалдемократическата партия получава 21% подкрепа – един процентен пункт преди АзГ.

Социалдемократите управляват Бранденбург от още от обединението на Германия през 1990-те години, но напоследък им е все по-трудно да удържат позиции заради електоралния им срив в национален план.

Предишни проучвания показваха, че "Алтернатива за Германия" е първа политическа сила в Саксония и Бранденбург, където партията спечели популярност заради недоволството към бежанската политика на Меркел, отбелязва сайтът "Политико".

Крайнодяснтата антиимигрантска партия успя да получи най-много гласове в тези две провинции на европейските избори през май т.г. - 25.3% в Саксония и 19.9% в Бранденбург, изпреварвайки ХДС и СПД с 2 процентни пункта и на двете места.

В Тюрингия, друга източногерманска провинция, където ще се проведат избори през октомври, АзГ към момента се класира на трето място след крайнолявата партия "Левите" и ХДС, показва новото проучване.

Агенция ДПА отбелязва, че макар социалдемократите да възстановяват позиции, те остават

далеч зад консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и опозиционните Зелени.

Подкрепата за социалдемократите е нараснала от 12 на 14 процента за една седмица. Без промяна (26 на сто) е подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) и баварския му съюзник Християнсоциалния съюз (ХСС), докато електоралната подкрепа за Зелените е спаднала за една седмица с един пункт до 25 на сто.

mediapool.bg