Кламер БГ - Новини: Борисов: България не иска ресор "Земеделие" в ЕК, а "Киберсигурност"

Борисов: България не иска ресор "Земеделие" в ЕК, а "Киберсигурност"

Европа

|
Пет, 23 Авг 2019г. 15:34ч.
Борисов: България не иска ресор "Земеделие" в ЕК, а "Киберсигурност"

Жълта новина е твърдението, че България иска да получи ресор "Земеделие" в бъдещата еврокомисия. Страната ни настоява да получи киберсигурността. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод информацията на изданието "Политико" (Politico), което цитира български представител с думите: "Имаме интерес от портфейла земеделие".

Искането на България идва малко повече от месец, след като базата данни на НАП бе хакната и бяха източени личните данни на над 5 млн. българи. Очаква се киберсигурността да бъде дадена на Мария Габриел, която в момента отговаря за информационните технологии.

Борисов обясни бъдещата й дейност като "ресорът, който е сега, плюс разширение".

"Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Ще се научите да питате нещо, което е важно, а не измишльотините на някого. Благодаря", скара се Борисов на медиите при посещението си в Крумовград. След това все пак реши да коментира "жълтата новина".

"Това, което искаме, е киберсигурност, управление на IT-технологиите, всичко това", заяви премиерът.

От думите му стана ясно, че искането на България почти е съвпаднало с атаката срещу НАП. Заявката е направена лично от премиера преди месец и половина.

"За какво ти е ресор "Земеделие", там парите са разпределени ясно, точно, за всички държави. Какво ще направиш в ресор "Земеделие". Но някой пуска слухове, за да излезе след това, че едва ли не не са ни го дали", обясни премиерът.

Земеделието е ключов ресор, той разполага с едни от най-големите средства за разпределение и често земеделските въпроси са предизвиквали люти спорове в рамките на общността.

В момента еврокомисарят по земеделие е от Ирландия. Това е Фил Хоган, който е номиниран от Дъблин и за новия състав на комисията. По неофициална информация "Зеленият остров" иска да получи портфейл "Търговия" или да запази сегашния си пост.

mediapool.bg