Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Франция отчита увеличение на пациентите в интензивни отделения

Коронавирусът в Европа: Франция отчита увеличение на пациентите в интензивни отделения

Коронавирус

|
Пон, 05 Апр 2021г. 16:26ч.
Коронавирусът в Европа: Франция отчита увеличение на пациентите в интензивни отделения

Броят на хората, лекувани от Covid-19 в интензивни отделения във Франция, се увеличи с 68 и достигна 5341, предаде Ройтерс, като се позова на официални данни. Това е ключов показател за натиска върху болниците по време на пандемията. Вчера увеличението беше по-малко - 19.

Франция влезе в трети локдаун заради коронавируса. Училищата и магазините, които не продават стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени през следващите четири седмици.

Президентът Еманюел Макрон обещава да увеличи броя на леглата в интензивните отделения и се опитва да ускори ваксинацията.

Регистрирани са 185 нови смъртни случая, с което общият им брой във Франция достигна 96 678. Страната е на осмо място в света в мрачната статистика.

Регистрираните заразени във Франция се увеличиха с 66 794 и вече са над 4,8 милиона. Страната е на четвърто място в света по този показател след САЩ, Бразилия и Индия.

Германия очаква 20 на сто от населението й да бъде ваксинирано срещу коронавируса до началото на май, заяви здравният министър Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс. В Германия, където нараства броят на случаите на заразяване, ваксинационната кампания изостава спрямо Израел, САЩ и Великобритания.

Германия имаше нужда от три месеца, за да постави ваксини на първите 10 на сто от населението си, подчерта Шпан в реч в център за ваксинация. "Ще успеем да поставим следващите 10 на сто за един месец предвид очакваните темпове (на ваксинацията), обеща той.

Междувременно в Германия вчера заработи първият център на въоръжените сили за ваксиниране, съобщи министерството на отбраната. Около 110 военни дежурят на три смени в обекта, който е отворен денонощно. В центъра в град Лебах, в граничещата с Франция малка западна германска провинция Саарланд, може да бъдат поставени до 1000 дози ваксина за 24 часа.

Италия има амбициозен план, за да ускори ваксинационната кампания срещу новия коронавирус. Страната използва църкви и музеи като ваксинационни центрове, предаде ДПА. Във Венеция дори хората ще могат да се ваксинират в специално пригодено вапорето (водното такси в града на каналите). Вапоретото ще бъде спряно на определено място и там ще се поставят ваксини на хората на над 80 години.

В Монца за два уикенда ще се използват за ваксинация помещенията на местната мото и автописта. В Неапол няколко музеи ще се присъединят към ваксинационната инициатива и ще се превърнат във ваксинационни центрове. Ваксинираните там ще могат да обикалят из изложбените зали, докато изчакват няколко минути след поставянето на дозата. На остров Сицилия се извършват ваксинации в много църкви.

Страната си е поставила за цел да ваксинира 80 процента от населението си до края на лятото, тоест до септември. Досега са поставени над 11 милиона дози в страната с население 60 милиона души.

Всички пълнолетни граждани и деца в Англия ще могат да си правят рутинни тестове за коронавирус два пъти седмично като мярка срещу разпространението на заразата, заяви британското правителство, което се готви да обяви следващите стъпки за излизане от действащата от месеци карантина, предаде Асошиейтед прес. Министър-председателят Борис Джонсън каза, че редовното тестване на хора, които нямат симптоми, ще помогне за спиране на нови избухвания на заразата, за да могат хората да се върнат към нормалния живот.

Правителството заяви, че от петък ще бъдат достъпни безплатни антигенни тестове по пощата, от аптеките и на работните места.

Предвижда се по-късно днес Джонсън да обяви следващите стъпки за излизане от тримесечната карантина. Очаква се той да потвърди на пресконференция, че в Англия фризьорските салони, магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и откритите пространства на ресторантите ще заработят отново на 12 април съгласно плановете. За Шотландия, Уелс и Северна Ирландия графиците за отваряне са различни.

Шотландия днес отново отвори фризьорските салони и градинските центрове в процеса на облекчаването на локдауна в страната, предаде ДПА.

В рамките на излизането от антиковидните ограничения търговските обекти, които сега могат да отворят, включват фризьорските салони и бръснарниците, магазините за домашни потреби, магазините за електрическо оборудване и автомобилните салони. Тийнейджърите на възраст между 12 и 17 години могат също от днес да спортуват навън.

Великобритания е регистрирала досега почти 127 000 починали и е на първо място по този показател в Европа. Заразяванията и смъртните случаи обаче значително намаляха по време на карантината и след началото на ваксинацията, при която до момента първа доза са получили над 31 милиона души или 60 процента от пълнолетното население.

Музеите, средните училища и терасите на кафенетата в Португалия отварят днес врати след повече от двумесечна пауза - втора фаза от план за постепенно разхлабване на антивирусните мерки, предаде Франс прес. След отварянето на основните училища на 15 март днес е ред и по-големите ученици да поемат към учебните стаи.

Другите сектори, които се отварят за клиенти, ще трябва да се грижат за спазването на строги санитарни правила. В сладкарниците на открито ще могат да се събират до 4 души на маса, колективните занятия във фитнесите остават под забрана, а музеите ще трябва да нагодят работното си време според новите норми.

"Очакваме твърде малко посетители" заради липсата на туристи от чужбина, обясни за АФП Антониу Нунеш Перейра, директор на двореца Пена в Синтра, на трийсетина километра от Лисабон. "Истинското подновяване на работата изглежда ще е идното лято", когато "ваксинацията в Европа ще напредне" и правилата за пътуване ще бъдат смекчени, добави служителят на един от най-популярните обекти в Португалия с над два милиона посетители през 2019 г., включително повече от 85 на сто чужденци.

Отпускайки мерките, затегнати през януари, властите разчитат на масово тестване и ваксинация на преподавателския състав. Предвижда се гимназиите, университетите и театрите да отворят на 19 април, а ресторантите - в началото на май. Ситуацията по региони ще бъде преразглеждана на две седмици.

Ограниченията за пътуващи засега остават в сила. Полетите от и до Бразилия и Великобритания са прекратени с цел да се ограничи разпространението на новите варианти на вируса. До средата на април ще продължат проверките на сухопътната граница с Испания, чието преминаване се допуска само по изключение.

mediapool.bg