Кламер БГ - Новини: "Докато се състави другото правителство" Борисов нагледа доставката на ваксини

"Докато се състави другото правителство" Борисов нагледа доставката на ваксини

Коронавирус

|
Пон, 05 Апр 2021г. 18:20ч.
"Докато се състави другото правителство" Борисов нагледа доставката на ваксини

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов посрещна лично в понеделник доставката на 62 010 дози ваксини срещу Covid-19 на Pfizer/BionTech. И в деня след изборите той остана верен на включванията си във Фейсбук без журналисти и право на въпроси по актуални теми и се похвали с изпълнени обещания. Той бе придружен от здравния министър Костадин Ангелов и директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. По време на включването бе преповторена за пореден път известна от миналата седмица информация за доставките, която бе припомнена включително в деня за размисъл от шефовете на ИАЛ и "Пирогов".

"Докато се състави другото правителство, важно е всеки ден да си гледаме ангажимента, обещахме българите да имат най-добрите ваксини. Изрично подчертавам – безплатни и доброволни. Само април над 700 000. Пускайте и зелени коридори. Пускайте и максимално на личните лекари. Да се ваксинират, защото това е единственият шанс да се измъкнем от пандемията", заръча Борисов.

"Поел съм ангажимент . Изпълнил съм го. Никой не може да ми каже, че няма ваксини", допълни той.

В последните седмици правителството на Борисов търпи множество критики, че не е планирало добре поръчката на ваксини срещу коронавируса, което е довело до недостатъчни доставки в първите месеци на годината и вследствие на това страната ни е най-изоставащата във ваксинационния процес в Европа. В края на миналата седмица страната ни заедно с още 4 държави от ЕС бе избрана да получи допълнителни количества РНК ваксини от специално създадена солидарна квота, за да навакса изоставането.

Става въпрос за 1.2 млн. дози от ваксината на Pfizer/BionTech, които ще получим в следващите три месеца. Здравният министър Костадин Ангелов съобщи в понеделник, че първите дози от солидарната квота ще дойдат до края на април.

"Благодаря на моите колеги, на тези 19 големи държави, които се съгласиха от техните ваксини да дойдат в България и разбира се на Урсула фон дер Лайен и на ЕК за голямата подкрепа за българите", каза по този повод Борисов.

"Вече сме абсолютно спокойни, че всички ще могат да си поставят РНК ваксина, за която има толкова голям наплив в страната", коментира Ангелов. До края на юни ще има 3.2 млн. РНК ваксини, отчете Кирилов.

mediapool.bg