Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Случаите във Великобритания се увеличават със 72% за седмица

Коронавирусът в Европа: Случаите във Великобритания се увеличават със 72% за седмица

Коронавирус

|
Пет, 02 Юли 2021г. 17:19ч.
Коронавирусът в Европа: Случаите във Великобритания се увеличават със 72% за седмица

Коронавирусът в Европа: Случаите във Великобритания се увеличават със 72% за седмица

Великобритания отчита 27 989 нови случая, показват правителствените данни. Това е най-големият брой от 25 януари и с него делът на случаите между 25 юни и 1 юли се увеличава с близо 72 процента в сравнение с предишната седмица, предаде Ройтерс.

Отчетени са и 22 нови жертви, което означава, че смъртността се е повишила за последните седем дни само с малко под 11 процента.

Ваксинираните с първа доза срещу коронавирус във Великобритания към 30 юни са 44,9 милиона, а с втора - 33 млн.

Полицейски час с начало 23 ч. и край 5 ч. ще бъде наложен в 45 португалски общини, сред които е и столицата Лисабон и вторият по големина град Порту, предаде Ройтерс. Мярката се въвежда заради увеличаването на новите случаи на заразени с коронавируса. Вечерният час влиза в сила от днес.

"В никакъм случай не можем да кажем, че пандемията е под контрол", каза на пресконференция министърката Мариана Гимарaиш Виейра да Силва.

За последното денонощие бяха регистрирани 2449 новозаразени. Това е най-големият брой новозаразени на денонощна база от средата на февруари насам.

Повечето нови случаи са сред неваксинирани млади хора. Властите ускориха ваксинационната кампания. От следващата седмица хората между 18 и 29 години ще започнат да получават първа доза.

В Португалия напълно ваксинирани са около 31 процента от населението. Властите смятат, че вариантът Делта е причина за рязкото увеличаване на новозаразените от един месец насам. Именно този вариант е наблюдаван при над половината от новите случаи на зараза в страната.

Ирландия ще предостави възможност на хората във възрастовата група 18 - 34 години да се ваксинират с месец или два по-рано от предвиденото, за да забави разпространението на варианта Делта на коронавируса и да отвори отново икономиката си след известно отлагане, предаде Ройтерс.

Ирландия имаше намерението от понеделник да позволи отново консумацията на закрито в ресторанти и барове, но обяви, че го отлага заради опасения от варианта Делта, който сега съставлява около 70 на сто от новите случаи на заразяване.

Шейсет и пет процента от 3,7-милионното пълнолетно население на Ирландия е ваксинирано с поне една доза, а имунизираните и с двете дози са почти 45 процента. Здравната служба смъкна възрастовата граница за ваксиниране и миналата седмица започна ваксинирането на хората между 35 и 39 години.

От понеделник ще бъдат отменени ограниченията за поставяне на ваксините на Johnson & Johnson и AstraZeneka на по-младите хора, което означава, че оттогава хората между 18 и 34 години ще могат да изберат един от двата препарата, каза здравният министър Стивън Донъли.

След забавянето в отварянето правителството възнамерява да позволи консумацията на закрито в заведения само за ваксинирани и хора, изкарали вируса, което се очаква да стане факт на 19 юли.

Чехия затяга ограниченията за пристигащи от чужбина, опасявайки се от разпространение на варианта Делта на коронавируса, предаде ДПА. Съгласно плановете на правителството от 9 юли всички пътници ще трябва да попълват онлайн регистрация, а хората, които не са ваксинирани, ще трябва да представят отрицателен PCR тест независимо от коя страна идват.

Досега в Чехия без всякакви условия можеха да влизат пристигащи от т. нар. "зелени страни" (с нисък риск от коронавирус) като Германия.

От 9 юли влиза в сила и друга важна промяна: даден човек ще се смята за напълно ваксиниран 14 дни след като са му били поставени всички необходими дози ваксина. Сега това е валидно три седмици след поставяне на първата доза.

Още една новост е, че правителството ще прехвърли част от задълженията за проверяване на служителите на техните работодатели. Компаниите ще трябва да следят дали служителите им спазват всички изисквания за тестване след връщане от почивка в чужбина. Тези, които не ги изпълняват, няма да се допускат отново на работа.

Показателите за коронавируса в Чехия са ниски. За последния седемдневен период заразените са само осем на 100 000 жители, но т. нар. репродуктивно число, което показва на колко души предава вируса един заразен, се е увеличило до малко под 1,3.

mediapool.bg