Кламер БГ - Новини: Чехия отваря магазините и баровете в навечерието на празниците

Чехия отваря магазините и баровете в навечерието на празниците

Коронавирус

|
Четв, 03 Дек 2020г. 18:35ч.
Чехия отваря магазините и баровете в навечерието на празниците

Чешките власти разрешиха днес отново да бъдат отворени магазините, моловете, ресторантите, баровете и хотелите, като по този начин разхлабиха някои от най-строгите мерки, въведени с цел ограничаване на рязкото увеличение на случаите на зараза с коронавируса. Разхлабването на мерките ще позволи завръщане към относително нормален живот в Чехия в навечерието на празниците на края на годината, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

Всички съседни на Чехия страни, включително Германия, остават под различни форми на карантина. Европейският съюз предупреди вчера своите страни членки да не бързат с вдигането на ограниченията, свързани с контрола на инфекцията, за да предотвратят следколедния ръст на новозаразените и починалите от коронавируса.

Чешките власти вдигнаха също нощния полицейски час, забраната за употреба на алкохол на обществени места и забраната за работа на търговските обекти в неделя.

Но разрешението за подновяване на икономическата дейност е обвързано с определени условия. Ресторантите могат да обслужват само до четирима клиенти на маса в часовете между 6.00 ч. и 22.00 ч. и да работят само на 50 процента от капацитета си. Магазините и моловете трябва да ограничат броя клиенти до един на 15 квадратни метра площ.

Фитнес залите също подновиха работа, наред със зоологическите градини, парковете, музеите, галериите, библиотеките, обществените басейни и казината. Особено търсене има към услугите на фризьорските салони.

Концертните зали, театрите и кината обаче остават затворени. Някои жители на чешката столица се радват на всяко връщане към обществения живот, но други смятат, че облекчаването на мерките идва прекалено рано, отбелязва АП.

mediapool.bg