Кламер БГ - Новини: България остава с рекордно висока смъртност, но има спад в заболеваемостта

България остава с рекордно висока смъртност, но има спад в заболеваемостта

Коронавирус

|
Пет, 04 Дек 2020г. 13:37ч.
България остава с рекордно висока смъртност, но има спад в заболеваемостта

За втора поредна седмица България отчита рекордна смъртност от Covid-19. Само в петък починалите с вируса са 156 души. Средната смъртност за последната седмица е по 140 души на ден. Страната ни остава на първо място по смъртност в Европа за последните 14 дни. Има обаче първи признаци на спад на заболеваемостта, отчете главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет в петък.

"България за първи път от 3-4 седмици има спад на заболеваемостта под 600 на 100 000 души от населението. А Кърджали за първи път от три седмици излиза от червената зона", съобщи той. На европейско ниво страната ни също слиза с една позиция надолу по заболеваемост от 11 на 12-то място.

"Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети", каза Кунчев.

Той посочи, че е нормално смъртността засега да остава висока, като тя ще последва спадът в заболеваемостта с около 3 седмици закъснение.

За последното денонощие бяха регистрирани 3280 нови случаи на заразени с коронавирус в страната и 1935 оздравели.

Направените тестове са 9082, което означава, че 36% от пробите са положителни за последното денонощие.

Активните случаи в момента се 93 549, а в болници се лекуват 6766 души. Продължава да се покачва броят на хората, които са настанени в интензивите отделения. Те вече са 523, което е рекорд от началото на пандемията.

Положителната тенденция в данните е, че има леко намаление на броя на новооткритите случаи. При средно 3300 положителни теста на ден преди седмица, сега средният брой положителните тестове е паднал до около 2700 дневно, изчислено на седмична база. Проблемът е, че има и трайно намаление на броя и на направените PCR тестове, които вече рядко са над 9000 дневно.

Най-много са новозаразените в София – 550. От началото на пандемията регистрираните в София с коронавирус са 46 039. През последното денонощие са открити 378 нови случая в Бургас, 359 – във Варна и 321 – в Пловдив. В София е най-голямото намалението на темпа на нарастване на новите случаи – близо двойно.

mediapool.bg