Кламер БГ - Новини: Чехите развиват твърде бавно имунитет към новия коронавирус

Чехите развиват твърде бавно имунитет към новия коронавирус

Коронавирус

|
Ср, 06 Май 2020г. 13:15ч.
Чехите развиват твърде бавно имунитет към новия коронавирус

Имунитетът към новия коронавирус в Чехия се постига твърде бавно, като вероятно не повече от 4-5 процента са го развили, каза чешкото здравно министерство, след като миналия месец започна масово тестване за антитела, съобщи Ройтерс.

Според предварителни резултати от изследването равнищата на имунитет вероятно са по-ниски в двата най-големи града, Прага и Бърно. Открити са 107 заразени при 26 549 тествани, което го прави едно от най-големите изследвания в Европа.

Чехия, с население 10.7 милиона души, бе една от първите страни в Европа, които наложиха ограничения на пътуванията и влизането на чужденци и затвориха повечето магазини и ресторанти през март.

Страната сега поетапно отменя ограниченията си, а здравният министър Адам Войтех заяви, че изследването няма да промени този график.

По преценка на изследването заразените с вируса хора, които не проявяват симптоми, е в диапазона между 27 и 38 процента.

В страната са потвърдени 7899 заразени с вируса, много по-малко, отколкото в западноевропейските й съседки. Над половината са оздравели, а 258 са починали.

Към тази сутрин продължават да са заразени 3624 души.

Среднодневният брой на нови заразени от 22 април е под 100 души с изключение на един ден от този период.

mediapool.bg