Кламер БГ - Новини: Германия се връща към нормалността след рестрикциите заради коронавируса

Германия се връща към нормалността след рестрикциите заради коронавируса

Коронавирус

|
Ср, 06 Май 2020г. 18:44ч.
Германия се връща към нормалността след рестрикциите заради коронавируса

Заради задоволителните данни за разпространението на коронавируса в Германия властите решиха да преминат към нов етап в излизането от изолация, обхващащ отваряне на училища и на всички магазини, разхлабване на мерките за социална дистанция и подновяване на футболния шампионат, предадоха световните агенции.

"Последните цифри за еволюцията на пандемията са много задоволителни. Следователно стигнахме до момента, в който можем да кажем, че сме постигнали целта за забавяне на разпространението на вируса", каза германският канцлер Ангела Меркел.

Следователно Германия предвижда да отмени почти всички наложени от средата на март рестрикции. Изключения ще има все пак - границите остават затворени и все още е в сила забраната за големи спортни, културни и празнични прояви с публика.

В областта на спорта германският футболен шампионат се подновява в средата на май, но мачовете ще бъдат при закрити врата и ще позволят на клубовете да съберат 300 милиона евро телевизионни права.

Това подновяване ще бъде предшествано от период на карантина от две седмици на отборите, като този период може да протече под формата на тренировъчен лагер, според постигната договорка между федералното правителство и правителствата на германските провинции.

От идната седмица се отварят всички магазини, в това число и тези с площ над 800 квадратни метра, които си оставаха затворени. Отварят се и всички училища, като това касае началните училища и детските градини. На всички тези места обаче трябва да бъдат взети съответните предпазни мерки.

Зелена светлина има и за рестартиране на сектора на хотелиерството и гастрономията, като според провинциите от идната седмица ресторантите ще започнат първо доставките по домове.

Ако обаче разпространението на заразата се засили, то страната ще подготви механизъм за повторна изолация. Тя ще се прави на местно ниво, район по район, град по град, старчески дом по старчески дом или жилищен блок по жилищен блок. Няма да има както досега повсеместна мярка за цяла провинция или за цялата страна.

Прагът за задействане на повторната изолацията е фиксиран на 50 нови зарази средно на 100 000 жители за период от седем дни в дадена зона.

Остава в сила до 5 юни мярката за спазване на физическа дистанция от 1,5 метра между хората. Членове на две отделни домакинства ще имат възможност за срещи навън. Носенето на маски остава в обществения транспорт.

Меркел предупреди, че Германия може да си позволи да е до известна степен дръзка, но трябва да остане предпазлива, посочва Ройтерс. Меркел заяви, че прогресът в борбата с разпространението на кронавируса остава положителен дори и след първоначалното разхлабване на ограничителните мерки, допълва ДПА

Канцлерът допълни, че ще има договорка за пакет за стимулиране на икономиката в седмицата след Петдесетница.

mediapool.bg