Кламер БГ - Новини: Протести в Германия, Швейцария и Словения заради мерките срещу Covid-19

Протести в Германия, Швейцария и Словения заради мерките срещу Covid-19

Коронавирус

|
Съб, 09 Май 2020г. 21:21ч.
Протести в Германия, Швейцария и Словения заради мерките срещу Covid-19

Протести имаше в няколко европейски страни срещу ограниченията, наложени заради коронавируса.

Хиляди хора протестираха в градове в Германия. Една от най-големите демонстрации се проведе в южния град Щутгарт. По-малки протести имаше в столицата Берлин, Мюнхен и Франкфурт.

В Щутгарт, няколко хиляди души преминаха през голяма фестивална зона по протежение на река Некер. Полицейски говорител каза, че районът е бил препълнен с хора, но те в голямата си част са спазвали предпазните мерки.

Полицията в Берлин задържа 30 души пред Райхстага заради нарушаване на мерките за социално дистанциране и хигиена.

На няколко километра, няколкостотин човека се събраха на необятен предварително протест на централния площад Александерплац. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Сега в Берлин са разрешени събирания с до 50 участници, отбелязва ДПА.

По официални данни в Германия има 170 876 регистрирани заразени с новия коронавирус. 7510 от тях са починали.

Швейцарци смятат, че правата им са ограничени

В Швейцария стотици хора протестираха срещу ограничителните мерки пред парламента в столицата Берн и други градове, предаде Франс прес.

Регистрираните случаи в страната са 30 251. 1830 души са починали.

Швейцария започна да разхлабва ограниченията заради коронавируса, като преди две седмици разреши на фризьорските салони и цветарските магазини да подновят работа. В понеделник ще отворят при специални изисквания училищата, ресторантите, музеите и библиотеките, отбелязва Франс прес.

Участниците в днешните протести обаче смятат, че рестрикциите нарушават правата им и освиркваха разположените на място полицаи.

"Без ограничителни мерки Швеция се справя толкова добре, колкото и Швейцария", можеше да се прочете на няколко транспаранта.

Между 100 и 200 демонстранти се събраха в Цюрих, а около 80 - в Санкт Гален.

Протест имаше и пред парламента в Берн. Не бяха съобщени данни колко хора са се включили в демонстрацията.

Демонстрации срещу правителството в Словения

Протест имаше и в словенската столица Любляна. Демонстрантите обвиниха правителството в корупция и че използва пандемията от коронвируса да ограничи политическите свободи, предаде Франс прес.

"Крадци" и "Долу правителството", скандираха демонстрантите със защитни маски, събрали се пред парламента, охраняван от полицейски кордон.

Според частната телевизия ПОП ТВ участниците в протеста са били към 10 000.

Демонстрацията беше организирана от гражданското движение "Протестивал", подкрепяно от някои опозиционни партии, сред които и тази на бившия премиер Марян Шарец. Оставката на Шарец през януари след разногласия в управляващата коалиция проправи пътя на националиста Янез Янша.

Шарец подкрепи протестиращите, обяснявайки, че имат обща цел: "Да попречат на корумпираното правителство да остане на власт".

По-малък протест имаше и във втория по големина град в страната Марибор.

Словения, която има население от два милиона души, е съобщила до момента за 1450 заразени с коронавируса и 100 починали.

Международни организации, сред които Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), изразиха тревога, че правителството на

премиера Янша използва наложените заради пандемията мерки да потиска медиите, които съобщават за предполагаеми корупционни деяния, в които той участва, например при доставката на защитни средства или медицинско оборудване.

Министърът на икономиката Здравко Почивалшек, който е в центъра на обвиненията, ги отрече.

mediapool.bg