Кламер БГ - Новини: Сучава - първият румънски град, поставен под пълна карантина

Сучава - първият румънски град, поставен под пълна карантина

Коронавирус

|
Вт, 31 Март 2020г. 12:27ч.
Сучава - първият румънски град, поставен под пълна карантина

Сучава е първият румънски град, поставен под пълна карантина. Всички входни артерии към североизточния град се контролират от армията и полицията, а други осем села от окръг Сучава също са изолирани, съобщава румънският в. "Адевърул".

Мярката бе обявена снощи от министъра на вътрешните работи Марчел Вела. Разрешено е влизането и излизането от града на всички видове товарен транспорт, както и на лицата, които извършват определени видове дейности в поставеното под карантина населено място, но живеят извън него. Ограничен е достъпът до международното летище "Щефан Велики" в града.

Според данни от снощи в окръг Сучава са регистрирани 593 случая на заразяване с коронавирус, което представлява около 27 процента от общия брой случаи за страната, които достигнаха 2109, включително 65 смъртни случаи.

181 здравни работници в Сучава са заразени, което представлява над 60 процента от общия брой на заразените медици и помощен персонал в страната.

Вчера са потвърдени 13 смъртни случая от коронавирус в "болницата на ужасите в Сучава". Пациентите на възраст между 40 и 80 години са били лекувани в различни отделения на Окръжната спешна болница в Сучава - нефрология, вътрешни болести, гастроенетерология, пластична хирургия. Те са починали в периода 22-29 март, но вчера бе потвърдено от Националния институт за обществено здраве, че са били заразени с Covid-19.

Здравният министър Нелу Татару заяви, че в Сучава коронавирусът се е разпространил повсеместно на фона на лекарски грешки и лош мениджмънт, а епидемиологичните изследвания не са били направени както трябва заради липсата на персонал.

mediapool.bg