Кламер БГ - Новини: Смъртните случаи в САЩ вече са над 3000, Ню Йорк изнемогва

Смъртните случаи в САЩ вече са над 3000, Ню Йорк изнемогва

Коронавирус

|
Вт, 31 Март 2020г. 12:53ч.
Смъртните случаи в САЩ вече са над 3000, Ню Йорк изнемогва

Смъртните случаи от коронавирус в САЩ вече са над 3000, а случаите повече от 163 хиляди.

На трима от всеки четирима американци е наредено да си стоят по домовете, но епидемията продължава да се разраства и страната е с на-много случаи в целия свят.

Понеделник бе най-смъртоносният ден с 540 починали.

Ню Йорк, където заразените вече са близо 40 000, изнемогва. Болниците са препълнени, няма достатъчно здравни материали, а медиците са на предела на силите си. Градът обаче посрещна специален военноморски кораб-болница с 1000 легла. Малък знак на надеждата в битка на нюйоркчани с епидемията.

Част от националния тенис център "Били Джийн Кинг" в Ню Йорк ще бъде трансформирана във временна болница за настаняване и лечение на заразените коронавирус.

"Това е атмосфера на военно време и всички трябва да сме заедно", каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

В Калифорния властите призоваха болниците да бъдат подпомогнати от доброволци, тъй като за последните четири дни броят на приетите се е удвоил.

Координаторът на САЩ за борбата с коронавируса Дебора Бъркс допусна възможността от Covid-19 да умрат 200 000 американци, като по думите й това би било оптимистичен сценарий, a президентът Доналд Тръмп удължи действието на ограничителните мерки до 30 април.

Тръмп призова американците да спазват мерките

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че на над един милион американци (по-малко от 3% от всички американци) са направени тестове за коронавирус, предаде Ройтерс.

Тръмп призова американците да спазват мерките за социална дистанция, които ще останат в сила в САЩ поне до края на април, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

"Всеки един от нас трябва да изиграе своята роля за победата в тази война. Всеки гражданин, семейство и компания може да допринесе за спирането на вируса. Това е нашият общ патриотичен дълг".

LIVE: Press Briefing with Coronavirus Task Force https://t.co/MLnQHuBDwj

— The White House (@WhiteHouse) March 30, 2020

САЩ ще са в добра форма за пика на епидемията

"Следващите 30 дни ще бъдат предизвикателство за нас и ще бъдат изключително важни", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Американският лидер посочи също така, че Съединените щати са започнали да се снабдяват със защитни облекла от чужбина.

"Ние имаме отлични отношения с много страни. Китай ни изпрати някои неща. Русия ни изпрати много голям самолет с медицинско оборудване. Това е много мило", заяви Тръмп.

Въпреки че от много щатове властите твърдят, че няма достатъчно респираторни апарати, Тръмп коментира, че САЩ ще посрещнат пика на епидемията в "добра форма" и ще има необходимите здравни материали.

mediapool.bg