Кламер БГ - Новини: Маски срещу Covid-19? СЗО все още не препоръчва, но някои страни ги направиха задължителни

Маски срещу Covid-19? СЗО все още не препоръчва, но някои страни ги направиха задължителни

Коронавирус

|
Вт, 31 Март 2020г. 13:50ч.
Маски срещу Covid-19? СЗО все още не препоръчва, но някои страни ги направиха задължителни

Представители на Световната здравна организация все още препоръчват хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни от Covid-19 или не се грижат за болен.

"Няма никакво конкретно доказателство за това, че масовото носене на маски от населението има потенциална полза. В действителност има някои доказателства, свидетелстващи за обратното при неправилно носене на маската или когато не пасва точно", заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата на СЗО за извънредни ситуации, по време на редовния брифинг в понеделник.

Като друг проблем той посочи значителния глобален недостиг на маски и други медицински материали.

Точно сега под най-голям риск от коронавируса са здравните работници на първа линия, които са изложени на вируса почти всеки ден. Самата мисъл те да не носят маски е ужасяваща, коментира д-р Мария Ван Къркхоув от СЗО по време на пресконференцията в Женева. Тя изтъкна, че приоритетно трябва да се осигурят маски и защитни материали на онези, които най-много се нуждаят от тях – а именно медиците на първа линия.

"В обществото, ние не препоръчваме да се ползват или носят маски, освен ако не сте болни и като мярка да се предотврати по-нататъшното разпространение от вас, ако сте болни", каза Ван Къркхоув.

Освен това, ако се грижите вкъщи за болен, също трябва да носите маска.

Не всички специалисти и правителства споделят мнението на СЗО за ефекта от маската в условия на коронавирусната епидемия.

Чешките граждани мобилизирани да си правят и носят маски

Чехия бе първата в Европа, което направи носенето на маска за задължително за всички граждани. Премиерът Андрей Бабиш изтъкна, че това е жизненоважно, за да се контролира разпространението на вируса и настоя останалите правителства да последват примера му.

Аптеките сложиха на вратите си табели, на които пише, че не продават специално направени хирургически маски, които са дефицитни дори за медицинския персонал в болниците.

И тъй като маски в търговската мрежа няма, гражданите бяха мобилизирани в националното усилие да шият и да се снабдяват с домашно правени маски.

Специален клип, излъчван по телевизиите, агитира хората да правят това. Глас зад кадър казва: "Чешката република е една от малкото страни в Европа, която съществено забави разпространението на вируса. Основната разлика е тази, че всеки, който трябва да напусне дома си, трябва да носи маска".

Досега Чехия, съседната й Словакия и Босна и Херцеговина бяха единствените европейски страни, които направиха носенето на маска задължително, независимо от недоказаната полза.

Австрия и България бяха следващите две страни, които последваха примера на Чехия.

Австрия: В магазина задължително с маска, осигурена от държавата

Австрийското правителство обяви в понеделник, че клиентите в супермаркетите ще трябва задължително да носят предпазни маски с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

Австрия е под карантина от 2 седмици, в страната има 9000 заразени и 108 смъртни случая.

Канцлерът Себастиан Курц заяви, че са необходими още мерки и супермаркетите ще раздават маски на клиентите при влизане.

Курц предупреди, че новата мярка, която влиза в сила в средата на седмицата, не заменя препоръката да се спазва дистанция между хората на публични места.

"Аз съм съвсем наясно, че носенето на маски е нещо чуждо да нашата култура", каза канцлерът и допълни: "Заедно ние трябва да направим всичко възможно, което можем, за бързо връщане към нормален живот и функционираща икономика".

Безплатните маски, осигурявани от австрийското правителство, няма да отговарят на същите медицински стандарти като маските, използвани от лекарите и медицинските сестри на първа линия, но властите се надяват, че заставяйки хората да покриват носовете и устата си на обществени места, дори с елементарно защитно средство, ще има съществено влияние срещу разнасянето на вируса.

Медицинските съветници на австрийското правителство казват, че новият коронавирус най-вероятно се разпръсква чрез по-големи капчици, изхвърляни при кашляне и кихане – които най-простата маска може да спре – а не чрез по-малки аерозолни частици, които тялото отделя само чрез дишане и които могат да бъдат спрени единствено с по- усъвършенствани защитни средства. Австрийският Червен кръст ще издаде упътване как гражданите сами могат да си направят маски у дома.

"Ще бъде грешно ако си мислите, че подобни маски могат да ви защитят", каза канцлерът Курц. "Но въздушното пренасяне на заразата донякъде се намалява", допълни той. И поясни, че носенето на маска не отменя спазването на социална дистанция.

Какво се случи в България

Също в понеделник българският министър на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед , с която задължи незабавно всички хора да носят защитна маска, когато се намират на открити или закрити обществени места. На следващата сутрин нареждането бе преформатирано от шефа на щаба за борба с кононавируса проф. Венцислав Мутафчийски – на гражданите бе даден гратисен срок до събота

да изпълнят новото нареждане, което според редица юристи противоречи на закона , забраняващ на българските граждани да си покриват изцяло или частично лицето, включително с маска. В петък на обяд заповедта вече беше отменена от здравния министър Кирил Ананиев, който каза, че правителството силно препоръчва маските, но задължителният им характер се отменя "до постигането на консенсус".

Германия може да препоръча маски, но при разхлабването на мерките

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че би могъл да предвиди сценарий, при който на всички американци да се препоръча да носят маски на обществени места, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Това би било в противоречие със сегашната правителствена директива, според която повечето хора нямат нужда от маски. Тръмп каза, че нареждането може да се промени и че ако се стигне до такава препоръка, тя ще е за ограничен период от време, а не завинаги.

Германия също може да въведе сходно задължение за гражданите, когато се стигне до разхлабване на ограничителните мерки срещу коронавируса, каза в понеделник Хано Кауц, говорител на германския здравен министър, цитиран от Ройтерс. Такива маски може да помогнат като защитят другите да не се заразят от носещите маски, поясни той.

Единственият германски град, който има намерение да направи носенето на маски задължително, е Йена в провинция Тюрингия. Мярката ще влезе в сила след седмица, но ще се отнася само за магазините, градския транспорт и обществените сгради. Целта е да се защитят хората, които продължават да ходят на работа.

Франция първоначално посъветва гражданите си да носят маски, но след това им каза, че трябва носят само ако те самите са инфектирани или работата им го изисква.

Повечето правителства, включително това в САЩ, се въздържат да направят маските препоръчителни или задължителни поради причина, че в момента няма достатъчно маски и дори за болниците е трудно да се снабдят с тях. Въвеждането на подобна мярка би създало дефицит на пазара и скок на цените, а властите в повечето страни не искат да се стига дотам.

В Италия, която е най-силно ударената от коронавируса европейска страна, носенето на маска бе възприемано неодобрително в началото на епидемията, докато сега се смята за социално задължително, отбелязва "Файненшъл таймс".

mediapool.bg