Кламер БГ - Новини: Според болниците броят на починалите от Covid-19 във Франция вероятно е много по-висок

Според болниците броят на починалите от Covid-19 във Франция вероятно е много по-висок

Коронавирус

|
Четв, 26 Март 2020г. 14:38ч.
Според болниците броят на починалите от Covid-19 във Франция вероятно е много по-висок

Здравните власти във Франция обявиха днес нови 231 смъртни случая след зараза с коронавируса, с които общият им брой в страната достигна 1331, предаде Ройтерс.

Директорът на националната здравна агенция Жером Саломон каза, че броят на заразените с вируса се е увеличил до 25 233, което е прираст от около 13 на сто за денонощие. По думите му 2827 от тях са в тежко състояние и се нуждаят от животоспасяващи процедури. Това означава, че над една трета от осемте хиляди болнични легла във Франция, снабдени с апаратура за командно дишане, са заети, добави Саломон.

Броят на хората, починали от коронавирусната инфекция във Франция, е много по-висок от официалните данни на правителството, които отчитат само починалите в болниците и не включват онези, които умират вкъщи или в старческите домове, каза снощи шефът на федерацията на болниците в страната.

"Ние знаем само данните, предоставяни от болниците... Дори и в официалните данни увеличението вече е голямо, а абсолютните цифри несъмнено биха били много по-високи, ако добавим и онова, което става в старческите домове, както и хората, които умират по домовете си", каза Фредерик Валету, президент на Френската асоциация на болниците, по радио "Франс енфо".

Макрон праща военни кораби в помощ на борбата с вируса

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че ще изпрати два военни кораба, които да подкрепят отвъдморските територии на страната в борбата им срещу коронавируса, предаде ДПА. Хеликоптероносач ще бъде незабавно разположен в Индийския океан, където жителите на френската територия Майот са обезпокоени от ефекта на вируса върху и без това претоварените обществени услуги.

Другият кораб ще бъде изпратен в Карибско море в началото на април, където Франция също има няколко отвъдморски департамента.

Макрон съобщи това след посещение във военна полева болница в Алзас - един от най-тежко засегнатите от новата зараза райони на Франция.

Макрон каза, че армията започва в национален мащаб операция "Издържливост", "изцяло насочена към подпомагане на населението и подкрепа на обществените услуги" в условията на епидемията. Той обеща, че на здравните работници и държавните служители ще бъдат изплащани допълнителни суми и бонуси за свръхработно време по време на епидемията, а след нея ще последват "масивни инвестиции" в болниците и "по-добро заплащане на здравните професионалисти".

mediapool.bg