Кламер БГ - Новини: Японският премиер определи коронавируса като "национална криза"

Японският премиер определи коронавируса като "национална криза"

Коронавирус

|
Четв, 26 Март 2020г. 16:17ч.
Японският премиер определи коронавируса като "национална криза"

Властите в Япония забраниха влизането на територията на страната на пътници, идващи от Европа, и предупредиха за голям риск от засилено разпространение на коронавируса след увеличение на случаите в столицата Токио. Създадена бе и специална работна група - стъпка към възможно извънредно положение - макар че правителството заяви, че такава мярка не се планира засега, предаде Ройтерс.

"За да превъзмогнем тази ситуация, която може да се определи като национална криза, е необходимо държавата, местната власт, медицинската общност и хората да действат като едно цяло и да предприемем мерки срещу коронавирусните инфекции", каза премиерът Шиндзо Абе на среща на работната група.

Той обяви, че от утре се забранява влизането на японска територия от 21 европейски страни плюс Иран. Абе обясни, че свиква работната група по силата на наскоро променен закон, след като му докладвали, че рискът от широко разпространение на вируса е голям.

Японската телевизия съобщи, че днес в Токио са регистрирани 47 нови случая. Властите се безпокоят, че увеличението на случаите в столицата през последните дни означава, че Япония, която досега избягваше масовото разпространение на вируса, наблюдавано в Европа и Северна Америка, може да се е запътила към голяма нова вълна.

В Япония по данни на обществената телевизия има 1369 вътрешни случая на коронавирус, както и 712 на борда на круизен кораб, акостирал близо до Токио миналия месец. Смъртните случаи са 56 - 46 вътрешни и 10 от круизния кораб.

"Казах на премиера Абе, че има голям риск от широко разпространение на коронавируса", заяви пред репортери здравният министър Кацунобу Като след среща с Абе и икономическия министър Ясутоши Нишимура.

Нишимура каза, че засега не се планира да бъде обявявано извънредно положение.

Според измененото този месец във връзка с коронавируса законодателство премиерът може да обяви извънредно положение, ако болестта представлява "голяма опасност" за живота на хората и ако бързото й разпространение изправи икономиката пред заплахата да понесе сериозни щети.

Днес правителството направи най-мрачната си оценка за икономиката за последните почти седем години и определи обстановката през март като тежка.

mediapool.bg