Кламер БГ - Новини: СЗО: Случаите на Covid-19 в Западна Европа постоянно намаляват

СЗО: Случаите на Covid-19 в Западна Европа постоянно намаляват

Коронавирус

|
Вт, 02 Юни 2020г. 16:49ч.
СЗО: Случаите на Covid-19 в Западна Европа постоянно намаляват

Новорегистрираните случаи на Covid-19, установени за денонощие, намаляват устойчиво в Западна Европа, но в Източна Европа и в Русия картината е различна, обяви днес Световната здравна организация.

На брифинг говорителката на СЗО Маргарет Харис каза, че "в момента в Европа, в Западна Европа, наблюдаваме постоянно намаление. Не е скоростно, но има постоянно намаление на новите случаи, регистрирани в рамките на 24 часа. Така че, това означава че броят на новите случаи все още е значителен, но броят им спада, с изключение на Русия и Източна Европа, където все още се наблюдава увеличение".

Снощи властите в Испания съобщиха, че през изтеклото денонощие в страната не е регистриран нито един смъртен случай от новия коронавирус, което се случва за първи път от март. Ръководителят на испанския здравен кризисен щаб Фернандо Симон определи този развой като "много, много обнадеждаващ". На пресконференция той каза, че за последните 24 часа в Испания са регистрирани 71 нови заразени.

Намираме се в много добра точка от развитието на пандемията. Данните следват тенденция и се движат в правилната посока, отбеляза Симон. Официалният брой на починалите от появата на първите случаи на коронавирус в страната в началото на март е 27 127 души, а потвърдените случаи на зараза са 240 000.

Починалите при епидемията в Италия днес станаха с 60 повече, при 75 нови смъртни случая вчера, а броят на новите заразени падна на 178 от 355 вчера, съобщи службата за гражданска защита. Смъртните случаи от началото на епидемията в страната са 33 475. Броят на потвърдени случаи се увеличи на 233 197.

Сега в италианските болници се лекуват 41 367 пациенти, докато ден по-рано те бяха 42 075, а в интензивно отделение са 424 души, при 435 вчера. Числеността на оздравелите се увеличи за денонощие от 157 507 на 158 355 души.

Коронавирусната криза в Италия не е приключила, предупреди днес президентът Серджо Матарела в слово по случай националния празник и приветства единството на страната в борбата с епидемяита.

"Кризата не е приключила; институциите, както и гражданите, ще се сблъскват и занапред с последиците и травмите от нея", предупреди той. "В тази извънредна ситуация Италия показа най-доброто от себе си", изтъкна Матарела. Той заяви, че "се гордее" със своята страна, и приветства "моралното единство" на италианците в борбата с вируса, този "невидим враг". Този дух на единство ще стане "двигател на възстановяването", увери държавният глава.

Като символ на това "рестартиране" италианското самолетно звено за въздушна акробатика "Фрече Триколори" прелетя тази сутрин над Рим сред пушеци в цветовете на националното знаме, след като обиколи в началото на седмицата ред градове от италианския Север, най-силно пострадал от болестта - така групата изпрати до региона "послание на надежда и солидарност".

Нетърпелива да се върне към нормалния живот, да рестартира икономиката си и един ключов сектор като туризма, Италия постепенно излиза от карантината. Отново са отворени магазините, кафетата, терасите на ресторантите, също и повечето туристически обекти. В сряда властите ще отворят пак и границите на страната, а италианците ще могат свободно да се движат в пределите й.

Парижките кафенета отварят днес откритите си пространства. Парижани най-сетне могат да се насладят на стек тартар на свеж въздух, седнали на маси с изглед към павираните улици на френската столица. Това е връщане към "почти нормален живот" във Франция, по думите на премиера Едуар Филип, след два месеца и половина карантина, която ще коства много на икономиката: рецесия от поне 11 процента се очаква тази година.

В Париж и неговия регион, най-силно засегнат от коронавируса, заведенията ще могат да приемат клиенти само на открито поне до 22 юни. В останалата част от страната обаче баровете и ресторантите отварят и вътрешните си части, стига да спазват правилата за дистанция. Сервитьорите трябва задължително да носят маски, също както и клиентите, когато отиват до тоалетната. Масите трябва да са на разстояние един метър, което драстично ще намали броя на клиентите. За град, известен със заведенията си с малки столчета и кръгли масички, които обикновено са наредени плътно една до друга, новите правила ще намалят капацитета им наполовина.

За компенсация градските власти разрешиха на ресторантите да разширят площта си на открито до 30 септември, без да се налага собствениците им да преминават през цялата тромава бюрократична машина, за да получат такова разрешение. За целта ще трябва просто да подпишат документ, в който обещават да не пречат на пешеходците, да пазят чистота и да следят да не се вдига прекомерен шум, който да тормози живущите наоколо.

През последните 24 часа във френските болници са регистрирани 31 смъртни случая, дължащи се на коронавируса, бе съобщено снощи. 14 288 пациенти с коронавируса остават в болница към днешна дата, лек спад от предишния ден, когато те са били 14 322. Преди седмица броят им беше 16 798. Пациентите в интензивно отделение са 1302.

Броят на смъртните случаи от коронавирус във Великобритания доближи днес 50 000, потвърждавайки, че страната е една от най-тежко засегнатите в света. Жертвите вече са 49 646, включително данни от смъртни актове в Англия и Уелс, публикувани днес и отнасящи се назад до 22 май, по-рано оповестени данни за Шотландия и Северна Ирландия и скорошни смъртни случаи от болници в Англия.

Този голям брой жертви предизвиква критики към министър-председателя Борис Джонсън, който според опозиционните партии твърде много се е забавил с налагането на карантина, със защитата на възрастните хора в домовете за грижи и със създаването на система за тестване и проследяване за коронавируса. Правителството казва, че може да е допуснало някои грешки, но се бори с най-голямата криза за общественото здравеопазване от грипа през 1918 г. и осигурява функционирането на здравната система.

Мрачните данни за броя на смъртните случаи обаче надхвърлят дори някои прогнози на научните съветници на правителството. През март британският главен научен съветник каза, че ще бъде "добър резултат", ако смъртните случаи бъдат задържани под 20 000. През април Ройтерс съобщи, че най-лошият сценарий на правителството е за 50 000 жертви.

За разлика от всекидневната информация за смъртните случаи, публикувана от правителството, днешните данни от смъртни актове включват подозирани и потвърдени случаи. Според епидемиолози смъртността над нормата, т.е. смъртните случаи от всякакви причини, които превишават средното петгодишно ниво за определен период на годината, е най-добрият начин за изчисляване на броя на смъртните случаи от разпространението на дадена болест, защото е преднамерено сравним показател.

Най-новите налични данни показват, че близо 62 000 повече хора от обикновено са умрели във Великобритания по време на тазгодишната пандемия от коронавирус.

Броят на потвърдените случаи на заразени с коронавируса в Германия се е увеличил за последното денонощие с 213 и вече е 182 028, сочат съобщените днес данни на Института "Роберт Кох". Броят на починалите се е увеличил с 11 души и е 8522.

Откритите пространства на заведенията в Нидерландия бързо се напълниха с хора, след като баровете и ресторантите получиха разрешение да отворят за първи път от почти три месеца. След като броят на новите случаи на коронавирус в Нидерландия намалява през последните седмици, на ресторантите, баровете, музеите, кината и театрите беше позволено да отворят, при положение че спазват строги правила за социална дистанция. Те могат да приемат наведнъж най-много по 30 клиенти, които трябва да са направили предварителни резервации и да бъдат настанени на маси на разстояние поне метър и половина една от друга.

Средните училища ще отварят отново днес, след като миналия месец частично бяха отворени началните училища. Общественият транспорт, който беше ограничен по време на карантината, възобнови нормалната си работа вчера. Всички пътници и обслужващ персонал са длъжни да носят маски на лицата си.

До снощи в Нидерландия има потвърдени 46 545 заразени с коронавирус и 5962 смъртни случая.

mediapool.bg