Кламер БГ - Новини: Русия въведе драконовски мерки, но московчани не се съобразяват с тях

Русия въведе драконовски мерки, но московчани не се съобразяват с тях

Коронавирус

|
Пон, 30 Март 2020г. 14:09ч.
Русия въведе драконовски мерки, но московчани не се съобразяват с тях

Русия затвори държавните си граници заради разпространението на коронавирусната инфекция, а в Москва бе въведена строга карантина.

Подобни мерки Русия не помни от края на Втората световна война.

В понеделник руският премиер Михаил Мишустин поиска от регионалните губернатори да обмислят налагането на същите ограничения на придвижването, каквито са въведени в Москва, за да се спре разпространението на новия коронавирус.

Руското правителство ще отпусне 33.4 млрд. рубли на 77 региона за осигуряване на допълнителни легла в болниците, специализирани за лечение на коронавируса, съобщи на заседание на Координационния съвет за борба с разпространението на Ковид-19 премиерът Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС.

Мерките

Ограничено е движението през автомобилните, железопътните, пешеходните, речните и смесените гранични контролно-пропускателни пунктове. Затворена е и сухопътната граница с Беларус.

Ограничението не важи за дипломатите, шофьорите на тежкотоварни камиони, екипажите на речни плавателни съдове и локомотивните бригади на международните железопътни линии.

След като през почивните дни много московчани не се съобразиха с препоръката да си останат вкъщи, кметът Сергей Собянин издаде заповед, с която от днес в столицата се въвежда строга карантина.

Всички граждани са длъжни да се самоизолират. Затворени са всички търговски центрове и други обекти, в които се събират хора.

Излизането навън се разрешава само при нужда от спешна медицинска помощ, отиване на работа, пазаруване в най-близкия магазин или аптека, разхождане на домашни любимци на не повече от 100 метра от дома.

Москва е най-силно засегнатият от епидемията руски град с повече от 1000 официално потвърдени случая на Covid-19.

Най-малко 52 000 души са се разхождали в събота по градските паркове, а много възрастни хора са използвали продължително време обществения транспорт, съобщи Собянин.

Ситуацията с разпространението на коронавируса достигна нова фаза. Пред очите ни е примерът с италианските и испанските градове, и дори Ню Йорк, където стотици души умират всеки ден, изтъкна кметът на Москва.

Епидемията се разраства

До момента Русия е относително леко засегната от пандемията.

Според най-нови данни на руските власти заразените с новия коронавирус в страната са 1836. За последното денонощие са регистрирани 302 нови случая на зараза в 71 руски региона.

Оздравелите в Русия от началото на епидемията са 66, а 9 души са починали.

В същото време руските власти съобщиха, че броят на заразените е далеч по-голям от официалните данни.

Руският патриарх призова хората да избягват храмовете

Руският патриарх Кирил призова вярващите да се въздържат от посещаване на храмове и да се молят у дома, за да допринесат за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи Ройтерс.

Патриарх Кирил прикани хората стриктно да спазват инструкциите на властите.

Близо 60 процента от 144-те милиона руски граждани се определят като православни християни, но все по-малко хора посещават неделните богослужения в църквите, а част от присъстващите на службите носят маски.

mediapool.bg