Кламер БГ - Новини: Почина спешен лекар, заразен с коронавирус при спасяването на пациент

Почина спешен лекар, заразен с коронавирус при спасяването на пациент

Коронавирус

|
Пет, 03 Юли 2020г. 17:25ч.
Почина спешен лекар, заразен с коронавирус при спасяването на пациент

Лекар от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София е починал, след като се е заразил от пациент с Covid-19 докато го е реанимирал при транспортирането към болница. Починалият лекар е д-р Юлиян Стамов от столичния спешен център.

"С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. В разцвета на силите си д-р Стамов ни напусна, след реанимация на тежко болен пациент с Covid. За огромно съжаление отново спешен медик от ЦСМП –София изгуби битката за живот", казаха от Българския лекарски съюз и изразиха съболезнования към близките на починалия медик.

Това е втори смъртен случай на лекар от столичната Спешна помощ след този на д-р Нели Пандова, която почина в началото на май.

"За съжаление тази сутрин почина втори наш колега от коронавирус. Той лежа в "Пирогов". Наложи се да транспортира човек в тежко състояние с Covid-19 до болница. Наложила се е и реанимация и явно тогава, въпреки предпазните мерки, е станало заразяването. Някъде след около седмица той разви симптоми на заболяването и беше приет в болница. Интубираха го онзи ден и за съжаление тази сутрин почина", разказа пред Mediapool говорителят на спешния център Катя Сунгарска.

"Млад наш лекар, в разцвета на силите си, спортист, поддържаше се", описа тя починалият д-р Стамов.

Лекарите не могат да откажат реанимационни действия. В случая се е наложила т.нар. кардиопулмонална ресуститация - сърдечен масаж и изкуствено дишане.

"Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов на 42г. Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката.

Не очаквам хората,които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му. Масово ни пренебрегват независимо,че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж , защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си", написа във Фейсбук спешният медик д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

В последните седмици броят на заразените медици сериозно нараства, което беше отчетено и в доклада на главния здравен държавен инспектор, с който бе удължена извънредната епидемична обстановка. Общо заразеният медицински персонал до момента е 424 души или около 8% от всички над 5000 случая от началото на епидемията у нас.

mediapool.bg