Кламер БГ - Новини: Супер събота: Английските пъбове, ресторанти и фризьорски салони отварят отново

Супер събота: Английските пъбове, ресторанти и фризьорски салони отварят отново

Коронавирус

|
Съб, 04 Юли 2020г. 12:22ч.
Супер събота: Английските пъбове, ресторанти и фризьорски салони отварят отново

От днес на англичаните най-после е разрешено да ходят в пъбове, кафенета, ресторанти, кина, театри и фризьорски салони, които тази събота отварят за пръв път след наложената преди три месеца карантина заради коронавируса. Притесненията на властите са, че през настоящата Супер събота, както я наричат медиите, хората ще му отпуснат края и в нетърпението си да отпразнуват връщането към живота отпреди пандемията ще пренебрегнат социалната дистанция и други предпазни мерки.

Да се иска от хората в английските пъбове да спазват социална дистанция ще бъде трудно, след като са обърнали няколко питиета, отбелязва Ройтерс.

Някои фризьорски салони едва са изчакали да мине полунощ и са отворили за клиенти.

Освен това вече е разрешено две семейства да могат да се събират заедно на закрито, спазвайки социална дистанция, разрешени и са преспиванията извън собствения дом.

В. "Сън" прогнозира, че само в събота вечерта в английските пъбове ще бъдат изпити 8.5 милиона литра бира.

Полицията обяви, че е "напълно готова" за повторното отваряне на пъбовете, докато болниците са се подготвили за ситуация като след новогодишен уикенд, отбелязва Ройтерс.

Има елемент на декомпресия, особено сред младите хора, чиито твърде отговорни родители ги държаха затворени вкъщи през последните седмици, коментира полицейски комисар пред Би Би Си.

Това е най-голямата стъпка по към възстановяването на нормалния живот, заяви премиерът Борис Джонсън на последната пресконференция. Той предупреди, че хората не трябва да допускат да разочароват самите себе си като останат безучастни към социалното дистанциране и че няма да се поколебае да върне ограниченията, ако броят на заразените с Covid-19 започне да се покачва. В същото време премиерът подчерта колко е важна подкрепата за бизнеса.

За да спазят противоепидемичните мерки, управителите на заведенията ще трябва да бъдат находчиви, когато в 6 ч. вечерта на 4 юли отворят вратите си за клиенти за първи път от 20 март.

Главният здравен съветник на правителството проф. Крис Уити наблегна особено на риска от разпространяване на вируса по баровете.

Очаква се да има засилено полицейско присъствие, заради загрижеността от прекомерна употреба на алкохол, което може да доведе до антисоциални прояви и неспазване на дистанцията.

Британското правителство е обвинявано, че действа безразсъдно, позволявайки пъбовете отново да заработят предвид все още високите нива на заразяване и смъртност от коронавирус във Великобритания, която с близо 44 000 жертви е трета в мрачната статистика след САЩ и Бразилия. Същевременно има доказателства, че в страни като САЩ отварянето на баровете е довело на ново засилване на инфекцията.

Множество финансово затруднени пъбове обаче все пак ще поемат риска, макар че ще изглеждат много по-различно отколкото преди епидемията - от регистрирането на клиентите на влизане до осигуряването на достатъчно голямо разстояние между масите, за да се осигури социална дистанция.

Пандемията застраши съществуването на повечето от 37 500-те пъба в Англия, макар мнозина да се възползваха от правителствената схема, предотваратяваща масови съкращения. Около 90 процента от персонала на пъбовете е излязъл в неплатен отпуск по тази програма, отчита браншова организация.

Заведенията ще трябва да осигурят обслужване по масите, което е в противоречие с традиционното и любимо струпване около бара за поръчка и разговор. Гостите ще бъдат ограничени до групи от шестима и където е възможно ще трябва да седят един до друг, за да се намали риска от заразяване при разговорите на твърде висок глас. Въпреки това ще трябва да се осигури разстояние от поне 1 метър, като се насърчават и други мерки като използването на дезинфектанти за ръце. Носенето на маска, дори от персонала, остава въпрос на избор.

Имената на клиентите освен това ще бъдат записвани на влизане, като списъците ще се пазят 21 дни, ако се появи необходимост от проследяване на контакти на заразени.

Разпоредбите са еднакви за всички, независимо от големината и вътрешното разположение, макар че големите заведения вероятно ще бъдат изправени пред по-различни предизвикателства от малките провинциални кръчмички. Освен това не всички ще отворят врати, тъй като според някои собственици правителството игнорира експертните съвети и има опасност работейки да допринесат за втора вълна на епидемията.

Борис Джонсън каза, че идната седмица ще изготви график за отварянето на останалите сектори, които все още са затворени заради коронавируса, като басейни, гимнастически салони или салони за маникюр и педикюр, предаде Ройтерс.

"Следващата седмица ще установим график за тяхното отваряне, но разбира се аз мога да вдигна тези оставащи национални ограничения само когато това бъде безопасно", каза премиерът пред репортери в петък.

Великобритания разреши миналия месец на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, да подновят работа.

Джонсън каза още, че неговото правителство ще публикува ръководни принципи следващата седмица за това как любителските мачове по крикет ще могат да бъдат възобновени. Те са традиционно развлечение за британците през лятото. Целта е тези мачове да бъдат подновени идния уикенд.

Професионалните крикет играчи вече получиха разрешение да подновят мачовете си, но правителствени съветници се притесняват, че спортните дейности може да допринесат за разпространение на заразата.

В петък беше съобщено само за 544 нови случая на заразяване с вируса за последното денонощие – най-ниският показател от 17 март насам. Починалите от Covid-19 са 137, а общият им брой надхвърли 44 000.

mediapool.bg