Кламер БГ - Новини: Пациенти искат дистанционно предписване на лекарства и доставки до дома

Пациенти искат дистанционно предписване на лекарства и доставки до дома

Коронавирус

|
Вт, 31 Март 2020г. 15:05ч.
Пациенти искат дистанционно предписване на лекарства и доставки до дома

Националната пациентска организация (НПО) настоя във вторник за създаването на гъвкави възможности за снабдяването на хората с необходимите им медикаменти в ситуация на извънредно положение и карантини заради Covid-19, които изправят хората с различни заболявания пред всевъзможни трудности.

“За съжаление, пандемията ни настигна преди нашата здравна система да може да предоставя дистанционни услуги, но те са единственият шанс да намалим смъртността при уязвимите групи“, заявиха от организацията.

Тя предлага за времето на задължителната изолация да отпадне нормативната забрана за консултация, диагностика и предписване на терапия дистанционно, т.е. по телефон, skype или други софтуерни продукти.

Друго предложение е да се ускори процедура за въвеждане на електронен обмен на данни/ документация в здравеопазването между пациентите, лекуващите лекари, фармацевтите в аптеките, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.

Пациентската организация настоява и за нормативно регламентиране на доставката на медикаменти до дома на пациентите, които са поставени под карантина, както и на тези, на които е указано да не напускат дома си.

Тя настоява да се организира и взимане на лабораторни проби на нуждаещите се пациенти и доставянето им до съответните лаборатории, както и получаване на резултатите от пациентите и лекуващите ги лекари онлайн.

“Надяваме се Министерството на здравеопазването, НЗОК и другите отговорни институции да се включат активно в подсигуряването, на първо място, на безопасността на тези пациенти и непрекъснатостта на лечебния им процес”, заявиха от НПО.

От организацията заявиха готовност да сътрудничат и предоставят своята експертиза, за да се защитят най-уязвимите групи от населението, най-вече пациентите с хронични заболявания.

mediapool.bg