Кламер БГ - Новини: Парите в НЗОК за медиците на първа линия не стигат

Парите в НЗОК за медиците на първа линия не стигат

Коронавирус

|
Пон, 26 Апр 2021г. 14:24ч.
Парите в НЗОК за медиците на първа линия не стигат

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се очертава сериозен недостиг за допълнителните възнаграждения от 1000 лева за медиците на първа линия и за поставянето на ваксини. Това става ясно от отговор на НЗОК до Българския лекарски съюз, който преди две седмици поиска разширяване на кръга от специалисти, които взимат по 1000 лева над заплатите си. В отговора си обаче НЗОК излага актуалната финансова картина и посочва, че докато не се осигурят допълнителни средства, не е подходящо да се разширява кръгът на медиците, които получават допълнителни възнаграждения.

Според действащата нормативна уредба НЗОК изплаща по 1000 лева на медицинския персонал за работа на първа линия за срока на извънредната епидемична обстановка и 3 месеца след това. За момента извънредната епидемична обстановка е обявена до 30 април, но здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че ще бъде удължена с още месец до края на май, а следващото правителство ще преценява след това как да постъпи. Освен пари за работа на първа линия НЗОК изплаща и 10-те лева за всяка поставена ваксина на личните лекари и медиците от ваксинационните пунктове.

До момента НЗОК е получила като трансфери от правителството 135 млн. лева за работещите на първа линия. От тях до края на март е разплатила 74.5 млн. лева за работа през месеците януари и февруари и още 35.3 млн. лв. е отложила за след края на март. Прогнозата на НЗОК е, че за март и април ще трябва да плати 78.5 млн. лв и така до 30 април ще трябва да плати 153.1 млн. лева, което надвишава преведените от правителството пари с 18.1 млн. лева.

НЗОК обаче трябва да продължи да изплаща по 1000 лв. над заплатата на медицинския персонал, ангажиран в борбата с Covid-19 и 3 месеца след края на извънредната епидемична обстановка. Необходимите средства за периода май-юли са 128.1 млн. лева, сочат разчетите на НЗОК. Така общо НЗОК се нуждае от 281.2 млн. лева по това перо или 147.2 млн. лв. допълнително над преведените от правителството средства.

Миналата седмица и финансовият министър в оставка Кирил Ананиев каза в парламента, че предвидените в държавния бюджет и бюджета на НЗОК средства за епидемията са разчетени до края на август 2021 г. и ако епидемичната обстановка продължи по-дълго, ще се наложи актуализация на бюджета.

Наскоро методиката, по която НЗОК плаща на медиците на първа линия беше променена и стана възможно повече хора от медицинския персонал на най-натоварените болници да получават допълнителните средства. Това допълнително вдига разхода, макар и да се отнася само до 4-5 болници, които вече могат да дават по 1000 лева над заплатата на 600 души вместо на 400 души от персонала. Според разчетите на НЗОК тази промяна ще вдигне средномесечният й разход от 38 млн. лв. на над 40 млн. лв.

Българският лекарски съюз (БЛС) обаче настоя в писмо до НЗОК допълнителни средства да получават и специалисти от извънболничната помощ, които в момента са изключени от обхвата ѝ, а в същото време работят в рискова среда. Става въпрос за кардиолози, пулмолози, специалисти по вътрешно болести, специалисти по образна диагностика, педиатри, АГ-специалисти, УНГ-специалисти, работещите в лабораториите и др. Специално пулмолозите в извънболничната помощ отдавна настояват статутът им да бъде преразгледан, тъй като обслужват пациенти с грипоподобни симптоми. Засега искането на съсловната организация ще остане неудовлетворено, освен ако правителството в оставка или следващо правителство не реши друго. Финансовите си разчети НЗОК е изпратила за сведение и до здравния министър в оставка Костадин Ангелов.

mediapool.bg