Кламер БГ - Новини: Пандемията: Регистрираните случаи в САЩ надхвърлиха 6 милиона

Пандемията: Регистрираните случаи в САЩ надхвърлиха 6 милиона

Коронавирус

|
Пон, 31 Авг 2020г. 12:50ч.
Пандемията: Регистрираните случаи в САЩ надхвърлиха 6 милиона

Регистрираните заразени с коронавирус в САЩ от началото на пандемията надхвърлиха в неделя 6 милиона, след като много щати в Средния запад съобщиха за увеличение на новоустановените случаи, съобщи Ройтерс.

Айова, Северна Дакота, Южна Дакота и Минесота през последните дни съобщават за увеличаване на денонощния брой на новите случаи, а Монтана и Айдахо регистрират рекорден брой на хоспитализираните пациенти.

На национално равнище броят на новите случаи, на починалите, на хоспитализациите и процентът на положителните тестове намаляват, но има нови огнища в Средния Запад.

През последните седмици се наблюдава намаляване на броя на проведените тестове. Мнозина специалисти и поне 33 щата отхвърлиха новите насоки за тестване, които издаде правителството на президента Доналд Тръмп миналата седмица и според които хората, изложени на вируса, които нямат симптоми, може и да не бъдат тествани.

Според експерти по общественото здраве САЩ имат нужда от повече тестове, с които да установят асимптоматичните носители на вируса и така да забавят разпространението му.

Макар че САЩ имат най-висок брой регистрирани случаи на новия коронавирус в света, те са на десето място по случаи на глава от населението. Бразилия, Перу и Чили имат по-висока степен на разпространение на заразата по този показател, показват данните на Ройтерс.

САЩ са на първо място в света и по брой на смъртните случаи - почти 183 хиляди. По отношение на починалите спрямо броя на населението те са на единайсето място, като пред тях са страни като Швеция, Бразилия, Италия, Чили, Испания, Великобритания, Белгия и Перу.

От петък властите във Франция съобщават за "експоненциално" увеличаване на заразените със 7 хиляди случая в рамките на 24 часа.

Френски лекари изразиха безпокойство, че учениците трябва да се върнат в училищата през тази седмица, докато същевременно продължава увеличаването на регистрираните случаи на заразяване с новия коронавирус, съобщи ДПА.

"Правилата, планирани за началото на учебната година от 1 септември, не защитават нито персонала, нито учениците и техните семейства", заявяват лекарите в открито писмо, публикувано в неделния брой на всекидневника "Паризиен".

Медиците призовават за задължително носене на маска от всеки на възраст над шест години, като допълват, че установените мерки не са достатъчни да спрат настоящото нарастване на случаите.

Дванайсет милиона ученици трябва да се върнат в училище във вторник, някои от тях след много месеци у дома.

В интервю за "Журнал дю Диманш" министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер защити настоящите мерки, които включват носене на маска от лицата на възраст над 11 години.

Друг спорен въпрос е колко ученици трябва да бъдат заразени, преди дадено училище да бъде затворено. Бланкер каза, че прагът ще бъде определен от местните здравни власти, като силно засегнати региони като Марсилия или Париж могат да въведат по-строги мерки.

mediapool.bg