Кламер БГ - Новини: На училище по време на пандемия

На училище по време на пандемия

Коронавирус

|
Вт, 01 Септ 2020г. 13:22ч.
На училище по време на пандемия

От днес децата във Франция и Белгия се връщат в класните стаи за новата учебна година след шест месеца на хаос заради коронавирусните ограничителни мерки, предаде Франс прес. Миналия месец в училищата вече се върнаха децата в Германия, Северна Ирландия и Шотландия.

Във Франция от днес се подновяват присъствените занятия за общо 12,4 милиона ученици при спазване на изискванията на здравните власти. Сред тях са задължителното носене на маски за учители и ученици над 10-годишна възраст, включително в открити пространства, но отпада правилото за спазване на разстояние в училищните дворове и затворени пространства, когато това не е възможно.

Въпреки че за министъра на образованието Жан-Мишел Бланкер новите санитарни мерки са прости и ясни, някои учители все още се оплакват от неясноти при ползването на столовете или по време на междучасията.

Преподавателите се тревожат и как ще върнат на училище децата, които са спрели да учат по време на карантината.

Във Франция, Белгия и на други места имаше два месеца карантина - от средата на март до средата на май, а след това само някои приоритетни класове можаха да възобновят занятията преди лятната ваканция.

И в Белгия днес започва новата учебна година. Премиерът Софи Уилмес заяви, че децата непременно трябва да възобновят "нормални или колкото се може по-нормални учебни занятия".

Това мнение се споделя и от британското правителство, което заяви, че ползите от връщане в училище, което тази седмица ще стане и в Англия и Уелс, са по-големи от потенциалните рискове.

Белгия има 11,5 милиона жители, а броят на смъртните случаи от коронавирус като процент от населението е един от най-високите в света. Там до 1 октомври социалните контакти без маска и на разстояние под 1,5 м са позволени само за групи до пет души.

В Испания, където учебната година започва между 4 и 15 септември в зависимост от областите, маските ще са задължителни за деца над 6 години и по всяко време.

Началото на новата учебна година в Русия - Денят на знанията 1 септември, се отбелязва в традиционната си форма независимо от коронвирусната пандемия. В повечето училища се организират тържества при спазване на всички санитарни изисквания. Занятията навсякъде започват в присъствен вид, предаде ТАСС.

Предвижда се учениците да спазват мерките против коронавируса, препоръчани от компетентните власти - социална дистанция, измерване на температурата и разследване в случай на открити заразени деца или учители. Родителските срещи ще се провеждат онлайн. Различните класове няма да излизат в междучасия по едно и също време.

Тази година в първи клас тръгват почти 2 милиона руски деца. Занятия ще започнат общо 17 милиона ученици в средните училища и още 3 милиона студенти от различни видове техникуми и колежи.

Над един милион студенти ще започнат тази година следването си в руски висши учебни заведения. В повечето от тях учебната година ще започне в присъствена форма. Властите препоръчват обаче задочните и вечерните занятия временно да се осъществяват в дистанционен режим. Университетите ще осигуряват предпазни средства за студентите, преподавателите и персонала. Чуждестранните студенти ще се допускат до занятия само след двуседмична карантина и тест за коронавируса.

mediapool.bg