Кламер БГ - Новини: Масовата ваксинация може да бъде подновена от четвъртък

Масовата ваксинация може да бъде подновена от четвъртък

Коронавирус

|
Съб, 13 Март 2021г. 15:38ч.
Масовата ваксинация може да бъде подновена от четвъртък

Има вероятност масовата ваксинация, която беше спряна временно, да бъде възобновена в четвъртък, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Имунизацията с AstraZeneca бе спряна след установен смъртен случай на жена с хронични заболявания, която часове по-рано се е ваксинирала.

"Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес“, обясни Ангелов.

Ангелов съобщи, че записаните в електронната система ще бъдат информирани своевременно.

Към момента у нас няма доказан случай на заразен с африканските варианти на коронавирус, но сме длъжни да вземем превантивни мерки с оглед неговата опасност и резистентност към ваксините, добави той.

Наложеното от тази нощ изискване за задължителна десетдневна карантина на пристигащите от Африка в България здравният министър аргументира с опасността от Южноафриканския и нигерийския щам и че те може да покажат резистентност спрямо ваксините.

Министър Ангелов успокои всички ваксинирани с АstraZeneca и каза, че тя е най-близка до противогрипната и десетки милиони са направените имунизации.

Ограничителните мерки на локално ниво засега работят и министерството ще се намеси, когато това е необходимо, каза още здравният министър.

Той отбеляза, че отново има ръст на заразените медици, които не са се ваксинирали.

Новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа са 3159, като положителни са 18.4% от направените 17 161 теста, показват дамнните на Единния информационен портал към полунощ.

Най-много са новите случаи в София - 841, Бургас - 294 и Пловдив - 243.

В болници се лекуват 6818 пациенти, от които 506 са в интензивни отделения.

През последното денонощи са излекувани 1697 души, а са починали 102.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 10 757. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 57.

През последното денонощие са поставени 12 214 ваксини, а общо - 336 660. Общо ваксинирани лица с втора доза - 57 336.

mediapool.bg