Кламер БГ - Новини: AstraZeneca защита ваксината си

AstraZeneca защита ваксината си

Коронавирус

|
Нед, 14 Март 2021г. 15:07ч.
AstraZeneca защита ваксината си

Анализ на нашите данни за безопасност, направен въз основа на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд- AstraZeneca, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения. Това се посочва в изявление на британско-шведската компания AstraZeneca, разпространено в неделя от нейното българско представителство.

В изявлението се отбелязва, че всъщност съобщеният брой случаи на такъв тип събития за ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд- AstraZeneca не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

В клиничните проучвания няма тенденции или случаи на белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или събития, които биха били свързани с тромбоцитопения, заявяват още от компанията. Те декларират, че внимателният преглед на всички налични данни за безопасност, включително и на тези събития, продължава и AstraZeneca има ангажимента да споделя тази информация незабавно.

Обръщаме внимание също така, че Европейската агенция за лекарствата е изискала оценка за събития, свързани с тромбоцитопения, от други производители на ваксини срещу COVID-19 (съгласно комуникация от 11 март, 2021 г.), се отбелязва в изявлението.

В неделя Ирландия стана поредната европейска страна, чиито здравни власти препоръчаха ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса да бъде спряна временно като "предпазна мярка", след като в Норвегия бяха съобщени случаи на образуване на кръвни съсиреци без доказана връзка с ваксинацията на този етап, предаде Франс прес.

Комисията, която отговаря за програмата за ваксинация в Ирландия, препоръчва още тази сутрин мярката, която вече е въведена в редица страни, в името на принципа на предпазните действия, съобщи главният санитарен инспектор Ронан Глин, цитиран в комюнике.

Препоръката бе дадена след доклад на норвежката агенция, отговаряща за здравните продукти, в който се посочват "четири нови тежки случая на кръвни съсиреци" на хора, на които по-рано и била поставена ваксината на британско-шведската лаборатория, уточни АФП.

Норвегия, също като Исландия и Дания, обяви в четвъртък, че спира поставянето на ваксината като предпазна мярка заради опасенията от образуването на кръвни съсиреци.

Други европейски страни като Франция, Германия и Испания продължават употребата на тази ваксина, преценявайки, че няма основания за нейното спиране.

mediapool.bg