Кламер БГ - Новини: Ню Йорк използва масови гробове в разгара на пандемията

Ню Йорк използва масови гробове в разгара на пандемията

Коронавирус

|
Пет, 10 Апр 2020г. 13:21ч.
Ню Йорк използва масови гробове в разгара на пандемията

Щатът Ню Йорк вече има повече случаи на коронавирус отколкото която и друга страна извън САЩ, показват последните данни.

Броят на потвърдените случаи скочи с 10 000 в четвъртък до 159 937, с което Ню Йорк измести Испания (153 000 случая) и Италия (143 000).

Китай, откъдето избухна пандемията миналата година, е потвърдил за 82 000 случая.

В САЩ като цяло да регистрирани 462 000 случая и близо 16 500 починали от коронавирус.

В целия свят заразените са 1.6 милиона, а починалите – 95 000.

Макар щатът Ню Йорк да е първи в света по случаи на коронавирус, броят на жертвите там (7000), е по-малък отколкото в Испания (15 500) и Италия (18 000), но е над два пъти повече от официално докладваните от Китай (3 300), отбелязва Би Би Си.

Междувременно агенция Ройтерс публикува заснети с дрон снимки на работници в защитно облекло, които погребват ковчези в масов гроб в Ню Йорк сити.

Работниците използват стълба, за да достигнат дъното на огромния трап, където са положени ковчезите.

Кадрите са от Харт Айлънд, извън Бронкс, който от 150 години насам се използва от градските власти за място на масови погребения на хора, които нямат близки родственици или за семейства, които не могат да си позволят погребения.

По данни на властите, погребенията там са се увеличили заради пандемията и ако преди са били по един ден в седмицата, сега са пет дни в седмицата.

Работата обикновено вършат затворници от Райкърс Айлънд, но откакто се е разраснала се наемат изпълнители.

Кметът на Ню Йорк сити Бил де Блазио даде да се разбере по-рано тази седмица, че общественото гробище може да бъде използвано за погребения по време на пандемията. Очевидно мястото, което исторически използваме, е Харт Айлънд, каза той.

Броят на хоспирализираните спада

За сметка на това броят на новоприетите в болница пациенти с Covid-19 е най-ниският от началото на епидемията, съобщи губернаторът Андрю Куомо.

"Кривата обаче се стабилизира, като броят на приетите в болница е 200, което е най-малкият брой хоспитализирани, откакто този кошмар започна", изтъкна губернаторът по време на всекидневния си брифинг, посветен на епидемията.

През последните три дни в Ню Йорк бе регистриран рекордно висок брой на смъртните случаи за един ден - вчера починалите бяха 779.

We are going to fight every way we can to save every life that we can.

That’s what it means to be an American and that’s what it means to be a New Yorker. pic.twitter.com/1cREWGx9t9

— Andrew Cuomo (@NYGovCuomo) March 25, 2020

Toй каза, че това е знак, че мерките за социална дистанция работят, но призова хората да не се отпускат.

Според здравните власти в САЩ може да загинат над 200 хиляди души от Covid-19. Последните математически модели обаче показват, че тази цифра може да се окаже далеч по-малка – 60 000, съобщи Ройтерс.

СЗО: Случаите в Европа се удвояват много бързо

Случаите на коронавирус в Европа се удвояват много бързо, на всеки три или четири дни, заяви д-р Мария ван Керхове от Световната здравна организация в петък пред Си Ен Ен.

Специалистите идентифицират количеството случаи, които се отчитат всеки ден и колко бързо тези количества се удвояват и този показател се нарича време на удвояване.

"Точно сега, из цяла Европа времето на удвояване е от три до четири дни. Това е много бързо", каза Мария ван Керхове.

Тя подчерта, че тестването е много важно, за да се определи глобалното разпространение на заразата.

Мелания Тръмп призова да се носят маски

На този фон първата дама на САЩ Мелания Тръмп препоръча на хората да носят предпазни маски на публични места, където е трудно да се спазват правилата за социална дистанция.

As the CDC studies the spread of #COVID-19, they recommend people wear cloth face coverings in public settings when social distancing can be hard to do. Remember, this does NOT replace the importance of social distancing. pic.twitter.com/HRaQHFgXxn

— Melania Trump (@FLOTUS) April 9, 2020

"Помнете, това не заменя важността на социалното дистанциране", посочи Мелания Тръмп в Тръмп.

По-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че не иска да носи маска.

mediapool.bg