Кламер БГ - Новини: Единният информационен портал за коронавируса вече работи

Единният информационен портал за коронавируса вече работи

Коронавирус

|
Пет, 10 Апр 2020г. 13:21ч.
Единният информационен портал за коронавируса вече работи

Единният информационен портал с актуални данни за коронавируса https://coronavirus.bg/

е вече достъпен. Целта е да обедини на едно място официална и достоверна информация за мерките и дейностите на отделните институции, систематиризана по прегледен и подреден начин.

Порталът е направен от "Информационно обслужване" и е част от Националната информационна система за борба с Covid-19, която бе създадена със заповед на здравния министър. До момента гражданите имаха достъп само до мобилното приложение ViruSafe.

Порталът беше представен официално в петък от Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" към Министерския съвет.

В портала са събрани на едно място всички въведени ограничителни мерки. Публикуван е и консолидиран вариант на всички заповеди на здравния министър Кирил Ананев, които постоянно търпят изменения и в сайта на МЗ е трудно да се ориентираш кое е най-актуалното. В портала заповедите са качени във вариант с всички нанесени корекции

като е отразена датата на последното изменение. Те могат да бъдат открити в секцията "Документи".

В рубриката "Въпроси и Отговори" са поместени някои от най-често задаваните въпроси на институциите, както по здравни, така и по икономически и социални теми като например: "Можем ли със съпруга ми заедно да разхождаме кучето в близкия до нас парк?"; "Ще бъдат ли променени сроковете за внасяне на задължителни осигурителни вноски?"; "На какъв вид отпуск имат право майките на деца, при положение, че детските градини са затворени?".

В секцията "Актуално" могат да бъдат открити новини от Националния оперативен щаб и други институции, както и видея от всички брифинги в Министерския съвет. На видно място е поместена статистика за броя карантинирани, броя направени тестове, броя заболели, починали и излекувани. Броят направени тестове ще се актуализира на няколко дни, докато останалите данни всекидневно. Има и препратка към малка част от динамичните карти с актуална статистика, които са част от Националната информационна система. На тях е показано концентрацията на карантинирани по области и общини и като дял от населението, брой медицински лица към 1 заразен, както и данни за последно карантинираните по пол и възраст. Общият брой на карантинираните в момента 69 961 души.

В рубриката "Аз съм" хората могат да намерят специфична информация според това коя група представляват: поставени под карантина, хора симптоми, хора с увреждания, работодател, кандидат за доброволец или дарител и др.

В портала са поместени и всички важни телефони за връзка на институциите, на които може да бъде получена актуалнна информация.

mediapool.bg