Кламер БГ - Новини: Кунчев: Пълен локдаун е изключен, не се планира прекъсване на учебния процес заради “Омикрон“

Кунчев: Пълен локдаун е изключен, не се планира прекъсване на учебния процес заради “Омикрон“

Коронавирус

|
Пон, 03 Ян 2022г. 09:16ч.
Кунчев: Пълен локдаун е изключен, не се планира прекъсване на учебния процес заради “Омикрон“

Кунчев: Пълен локдаун е изключен, не се планира прекъсване на учебния процес заради “Омикрон“

Пълен локдаун е изключен. Не се планира и прекъсване на учебния процес заради новия вариант на коронавируса “Омикрон“ към момента.

Това съобщи в понеделник главният държавен здравен инспектор д-р Ангер Кунчев пред бТВ, след като преди ден бяха официално потвърдени първите 12 случая на Омикрон в страната.

Според Кунчев много бързо “Омикрон“ ще стане доминиращ. "Във Великобритания имаше удвояване на случаите на всеки два дни", припомни той.

Засега, обаче, средната заболеваемост в страната все още е около 350 на 100 000 души, което не е високо, посочи Кунчев.

Според Кунчев, ако ситуацията се развие като тази във Великобритания, няма да е драматично и да се отрази на работата на болниците. Той обаче обясни, че е опасно да се правят паралели между България и други държави, предвид ниските нива на ваксинация в страната ни.

“Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира Кунчев.

Той допълни, че прекъсване на учебния процес заради “Омикрон“ към момента не е планирано. Той увери, че ще се стигне дотам само при чувствително влошаване на ситуацията.

Пет пъти по-чести са повторните инфекции при Омикрон спрямо Делта, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова телевизия.

"Очакваме процентът на заразени с Омикрон бързо да се повишава, съдейки по данните от другите страни, както и от високата заразност на Омикрон, по-краткия инкубационен период и високия брой на безсимптомни случаи при него”, каза още тя.

По думите й Омикрон атакува по- често горните дихателни пътища, отколкото долните и белия дроб спрямо Делта варианта. "Трябва да имаме предвид и ниското ниво на ваксинирани у нас. Може да се окаже и че не протича чак толкова леко. Трябва да вземем мерки, да не подценяваме тази опасност, но и да не изпадаме в паника, защото има мерки, с които можем да се предпазим – ваксиниране, носене на маски и да знаем, че все пак в Министерстово на здравеопазването има експерти, за които тази пандемия не е първата”, добави Христова.

Нови 1356 случая на коронавирус са регистрирани у нас за последните 24 часа при направени 12 855 теста. Положителните проби за денонощието са 10.55% и продължават да бележат ръст.

Най-много са новите случаи в София - 414, следват областите Варна - със 124 и Пловдив - с 85 новоинфектирани.

Активните случаи в страната нарастват до 105 485. В болници се лекуват 4168 души, от които 450 са в интензивни отделения.

Като излекувани за 24 часа са отчетени 519 души. Починалите са 44, като 90% от тях не са ваксинирани.

3703 са поставените дози ваксина в неделя. И в последния от почивните дни в София и още 16 града в страната ще работят дежурни пунктове за ваксинация. Информация за адресите и работното време на кабинетите може да намерите на сайта на

Министреството на здравеопазването.

mediapool.bg